Miért gyakoribbak a bőrproblémák télen?

Köztudott, hogy nyáron mennyire oda kell figyelni a bőrápolásra, a káros UV-sugárzás, a sós tenger, a klóros medencevíz és a légkondicionáló berendezések is komoly nyomokat hagyhatnak bőrünkön, ha nem figyelünk kellőképpen.

Mint ahogy a meleg évszakokban, ugyanúgy a hideg idő beköszöntével is kihívásnak vagyunk kitéve: a hűvös idő, a jeges, erős szél, a sok csapadék, a fűtés mind megviselik a bőrt, sőt, télen a bőrproblémák is gyakoribbak – hívja fel a figyelmet Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

A hideg szél, a fűtés és a rossz szellőztetés nagyon ki tudja szárítani a bőrt, még az egyébként normál bőrtípussal rendelkezők is érzik ilyenkor a változást. A száraz bőr tünetei a kiszáradás, a húzódó, viszkető érzés, a cserepes ajkak, a kipirosodott, hámló arcbőr és kézfej. Ha valakinek kórosan száraz a bőre, télen még jobban szenvedhet a zavaró tünetektől, a téli időjárás megnöveli a probléma gyakoriságát. „Mivel a hideg levegő összehúzza a pórusokat és csökkenti a vérkeringést, csökken a természetes faggyútermelődés is. A faggyútermelés feladatai közt szerepel a bőr mélyebb rétegeiben a nedvesség megkötése, és egyfajta védőréteg képzése. Ez a külső hatás okozza a bőr kiszáradását, ami kezeletlenül komolyabb gondokat is okozhat, például töredezést és hámlást” – mondja a szakember.

Fotó: 123rf.com

Kiemelten fontos a bőr hidratálása, magas zsírtartalmú kézkrémek, arckrémek és testápolók használata, de a külső védelem mellett a belső hidratálás is kulcsfontosságú. A megfelelő folyadékfogyasztásról könnyebben megfeledkezünk a hideg évszakokban, pedig a szervezet egészséges működéséhez ilyenkor is szükség van a vízre. „A helyes folyadékbevitel segíthet megelőzni a bőr kiszáradását, a napi 2-3 liter víz elfogyasztása ilyenkor is ajánlott. A krémeknél érdemes arra figyelni, hogy a termékek minél kevesebb illat-, és színezőanyagot tartalmazzanak, a természetes hatóanyagokat részesítsük előnyben.”

Fotó: 123rf.com

A kiszáradt bőr nem csak esztétikai probléma, mint ahogy a hidegben kipirosodott bőr sem mindig természetes. Ha a tünetek zavaróak, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki felállítja a pontos diagnózist és a kezelést is megkezdi. Sokan tapasztalhatják azt is, hogy télen pattanásosabbá, kezelhetetlenebbé válik a bőrük: ez is a csökkenő faggyútermelésnek köszönhető. „Az ekcéma is gyakori probléma télen, a hideg levegő és a hűvös, erős szél, az alacsony páratartalmú, meleg benti levegő és a nehéz ruházat tovább súlyosbíthatja a tüneteket. A pikkelysömör és a rozacea tünetei is erősebbek ezekben a hónapokban, az irritáció, a szárazság-érzés és a gyulladás ilyenkor felfokozódik.”

 

Mivel az időjárásra nem lehetünk befolyással, érdemes kialakítani azt a hidratálást, kezelést és rutint, ami segít bőrünk védelmében az év ezen szakaszán.

 

Forrás: New Beauty, purecom


Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.