Miért fáj nekünk egy híres ember halála?

Ha egy ismert ember meghal, általában az egész világ gyászba borul. Miért rázott meg mindenkit Kennedy, John Lennon, Diana hercegnő, Michael Jackson , Steve Jobs vagy éppen a tegnapi hír David Bowie halála?

Mikor pár héttel ezelőtt Steve Jobs halálhíre került napvilágra, a Facebook és a Twitter szinte azonnal megtelt a gyászolók hozzászólásaival a világ minden tájáról, pedig ő nem valami jótevő volt, mint Teréz anya vagy Martin Luther King, de még csak nem is egy idealista politikus vagy egy békeszerető zenész. Akkor mégis miért rázott meg annyi embert a szomorú hír?

Steven Meyers, a Roosevelt Egyetem pszichológia professzora arról számolt be, hogy pszichológiai kutatások kimutatták, az emberek nagyon szorosan tudnak kötődni olyan közéleti személyiségekhez, akikkel személyesen soha nem találkoztak, de a munkájuk kihat a hétköznapjaikra, például, mert az általuk tervezett eszközöket nap mint használják, de az is megeshet, hogy Jobs azért vált egy egész generáció számára példaképpé, mert azt testesíti meg, amiben ők is hisznek: változtassunk a világon, és közben gazdagodjunk meg mi magunk!

Ráadásul Steve Jobs a viselkedésével is közel hozta magát az egyszerű emberekhez, mivel többnyire farmerban jelent meg a nyilvánosság előtt, és nem bánta, hogy mindenki csak a keresztnevén emlegette. David Bowie halálának a hírét nem hitték el a rajongók, csak akkor, amikor fia, Duncan Jones is megerősítette. A hír azért is sokkoló és váratlan, mivel Bowie-nak pár napja, január nyolcadikán, a születésnapján jelent meg a 25. nagylemeze, amit a kritika is méltatott újszerűségéért. Halála után teljesen máshogy kell értelmezni a szintén most megjelent, kórházban játszódó Lazarus című klipjét illetve a dal szövegét. Utólag már egyértelmű, hogy megénekelte halálát, ami így már egy különleges búcsúja egy különleges tehetségnek.

 Évszázadokkal ezelőtt az emberek összegyűltek a várostéren, és ott beszélték meg a szomszédjaik, barátaik, közös ismerőseik halálhírét, mivel szükségük volt rá, hogy együtt osztozzanak a gyászban.

Ma ezt a szerepet a Facebook tölti be, mert az igény, hogy másokkal megosszuk a bánatunkat, semmit nem változott. „Azért fontos a közös gyász, mert így tudhatjuk, hogy az illető mások számára is fontos volt, és ha egyszer mi meghalunk, talán minket is lesz, aki megsirat.” – nyilatkozott David Kessler gyászszakértő.

A másik fontos dolog, hogy a közszereplők és híres emberek halála eszünkbe juttatja, ha ekkora vagyonnal és ekkora befolyással sem tudják elérni, hogy betegségükre gyógyírt találjanak az orvosok, akkor mi egyszerű emberek, hogyan is érnénk el ugyanezt?

Forrás: https://napidoktor.hu/