Miért csökken a libidónk az évek múlásával és mit tehetünk ellene?

A libidója nem lehet ugyanolyan mindenkinek, annyi a közös bennünk, hogy a libidónk (a szex és az intimitás iránti vágy) életünk során ingadozik és sajnos az is közös, hogy az életkor előrehaladtával mindannyian alacsonyabb libidót tapasztalunk.

A libidó csökkenése mindkét nemnél előfordul. A szexuális vágy hiányának azonban nem biztos, hogy mindenki nagy jelentőséget tulajdonít. Ha észrevetted, hogy megváltozott a libidód, de ez nem befolyásolja az életminőségedet vagy a kapcsolatodat, akkor nincs okod aggódni miatta. Ha azonban a libidó csökkenése aggodalomra ad okot, van megoldás.

Íme pár tipp,  hogyan lehetünk túl a kor hozta libidóváltozásokon, és hogyan indíthatjuk be újra a nemi vágyunkat:

1. Orvos
Ez a tipp nyilvánvalónak tűnik és minden biológiai probléma elsőszámú megoldási javaslata, de ez van. 

Orvos segíthet kezelni a libidót befolyásoló egészségügyi problémákat, valamint azt is csak az orvos tudja megmondani, hogy van e esetleg a szexuális vágy csökkenését okozó gyógyszer, aminek adagolásán változtatni kell. Ha nem tudjuk pontosan meghatározni a szex iránti érdektelenségünk okát, az orvos akkor is tud segíteni a dolog végére járni.

Fotó: 123rf.com

2. Partner
A partnerrel való nyílt kommunikáció arról, hogy mit érez a szexszel kapcsolatban, segíthet, ha libidóproblémákkal küzd. Ha nyíltan beszélünk az életkorral kapcsolatos változásokról, amelyeken Ön és a nemi vágya keresztülmegy – anélkül, hogy hibáztatnánk magunkat vagy a partnerünket -, az segíthet az intimitás növelésében.

Mitől olyan misztikus a libidó?

3. Gondolja át, definiálja újra, hogyan tekint a szexuális intimitásra
A szexuális intimitásnak nem kell kizárólag a libidóra összpontosítania. Az intimitás és a szexualitás élvezetének nem kell csak a libidó körül forognia – számos módja van annak, hogy az egyének szexuálisan kapcsolódjanak, amelyek fokozatosan fokozhatják és fenntarthatják a libidót. A mindfulness gyakorlása az egyik lehetőség a testi intimitással való újbóli kapcsolatteremtésre, első lépésben szex nélkül. A mindfulness nagyon hasznos lehet ahhoz, hogy újra kapcsolatba átéljük a szexuális vágyakozás érzését.

Egy példa a mindfulness-gyakorlatra, amely segíthet a partnerrel való kapcsolódásban – anélkül, hogy a szex lenne a cél -, az érzékelés-fókuszálás:

Egymés testének simogatása. A simogatás, ölelés ugyanis az érintésekre és érzésekre összpontosít, amelyek segíthetnek a partnereknek az intimitás javításában.

4. A stressz és a káros szokások kerülése
Ha a mentális egészségét prioritásként kezeli, az sokat segít a szexuális problémákon:  

  • A kábítószerek, az alkohol és a dohány kerülése
  • Testmozgás, tápláló étrend és az egészséges testsúly fenntartása.
  • Nyíltan és őszintén kommunikálni a partnerével.
  • A stressz-szint kezelése szintén pozitív hatással lehet a libidóra.

A Cleveland Clinic szerint a stressz csökkentésének hatékony módjai a következők:

  • Relaxációs tevékenységek
  • A testeddel való törődés
  • A hála gyakorlása
  • Helyes táplálkozás, testmozgás és elegendő alvás
  • A támogató rendszerrel való kapcsolattartás
 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.