Miért boldogítanak a szomorú filmek?

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a szomorú filmek boldoggá teszik az embereket, mert filmnézés közben szeretteikre gondolhatnak.

“A tragikus kimenetelű történetek gyakran az örök szerelem témakörét járják körbe, ez pedig akarva-akaratlanul is saját szeretteikre emlékezteti a nézőket” – nyilatkozta Silvia Knobloch-Westerwick, az Ohio Állami Egyetem kommunikáció szakos tanársegédje.

A kutatásban 361 egyetemi hallgató vett részt. Az önkénteseknek a Vágy és vezeklés című, a második világháborúban játszódó szerelmi drámát kellett végignézniük, majd válaszolniuk az általános kedélyállapotukat felmérő kérdésekre. Az eredmények szerint minél többet gondoltak a résztvevők szeretteikre a film hatására, annál boldogabbnak írták le magukat a kérdőívre adott válaszaikkal. Azok a résztvevők, akik inkább saját helyzetüket vetették össze a filmben szereplő főhősökével, nem érezték boldogabbnak magukat a film végére.

“Az emberek a tragikus történeteket akarva-akaratlanul összevetik saját életükkel és hálát adnak azért, amijük van” – magyarázta Knobloch-Westerwick. “Ez segíthet megmagyarázni, hogy a szomorú téma ellenére miért olyan népszerűek a katasztrófafilmek és más tragikus eseményeket elmesélő mozik.”

A kutatás részletes leírása a Communication Research című szaklapban olvasható.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.