Mi az a Bowen-technika, és mire jó?

A Bowen-technika összefoglalva: Általános testi és lelki egészségjavítás, lazítás és vitalizáció, valamint rehabilitáció, prevenció és közérzetjavítás, amely lágy kötőszöveti manuál technika alkalmazásával fejti ki hatását.

A Bowen technika egy neuromuszkuláris / neurofasciális reflex módszer, amely előmozdítja az ellazulást, mozgósítja az éppen szükséges testi folyamatokat, így vitalizál, nem terápia. A Bowen technika teljesen új fogalom a test kezelését illetően. Nem származtatható más módszerekből, és nem hasonló semmilyen más fizikális megközelítéshez.

A holisztikus szemlélet, mely az egész testre kiterjed munkánk központi tárgya, erősíti a test és lélek öngyógyító- és harmonizáló mechanizmusát.

De mi is az a kötőszövet, más néven fascia?

Az emberi testben olyan különféle funkciót betöltő, de  hasonló felépítésű szövetek, melyek többek között tartalmaznak kollagént a rugalmas szilárdságért, elasztint a nyújthatóságért és hialuronsavat a vízmegkötő képességért.

A bőrben található receptorok felfogják a külső és a belső környezetből származó ingereket, melyeket elektromos jellé, ingerületté alakítanak és az érző idegsejtek közvetítésével az agykéregbe jutnak, ahol tudatosul az inger és kialakul az érzet.

bowen-1

Részt vesznek az ízületi szalagok és tokok, inak, izompólya mozgásában, védik belső szerveinket, rögzítik azokat (pl. méhszalagok), illetve beburkolják a teljes testet, formát és védelmet adva számára.

Az életkor előrehaladtával fasciánk egyre merevebbé, rugalmatlanabbá válik, ezzel az izmaink mozgását is korlátozva a testet is összehúzzák, így tartásunkra is hatást gyakorolnak.

A vízmegkötő képesség-csökkenés miatt beindul a ráncképződés is, mely az öregedés természetes velejárója, azonban mélységüket és számukat odafigyeléssel, a helyes életmóddal képesek vagyunk csökkenteni.

Ahol a kötőszövet gyenge, megjelenik a narancsbőr is, ami a nők esetében gyakoribb, hiszen a várandóság során ez teszi lehetővé a megfelelő rugalmasságot.

Más módszerekkel összehasonlítva a Bowen Technikát nem könnyű leírni. Lényege a szervezet által adott integrált válasz. A kezelt személy a kezelés ideje alatt passzívan, a lehető legkényelmesebb, neutrális helyzetben a hasán és/vagy a hátán fekszik vagy ül. A kezelés, a test meghatározott ponjain történő, precízen elvégzett izom és kötőszöveti fogások specifikus szériáiból áll, amelyek képesek a testi problémák és sérülések széles skálájának pozitív befolyásolására. A mozdulat szekvenciák közé szünetek vannak beiktatva.

Foto:123rf.com

A Bowen Technika jól ismert a kötőszövetekre kifejtett kiváló hatásáról. A fasciákban keletkezett letapadásokat, keményedéseket igen hatásosan oldja, ezzel helyreállítva a kötőszöveti, és ezáltal minden egyéb struktúra áteresztőképességét, átjárhatóságát. Ez a folyadékkeringés, és így az anyagcsere folyamatok, valamint az idegi ellátás optimalizálódásához vezet, melynek keretében a funkcionalitást zavaró káros anyagok illetve méreganyagok kiválasztódnak és kiürülnek a szervezetből.

Különleges masszázsok… Néhány masszázs fajtát érdemes kiemelni, hiszen a gyógyhatása fantasztikus! Most nézzük meg őket!

Masszázs: mikor, melyik, és mire jó?

Ezek a folyamatok egy relatív gyors idöintervallumban játszódnak le. Nemcsak az organikus rendszereket és a muszkuloszkeletális struktúrákat kezeli de a szervezet minden rendszerére hatással van.

Ez masszázs? Nem.

 

A Bowen Technika karakteres jellemzője, hogy a mozdulat szekvenciák között hosszabb rövidebb szüneteket tartunk. Egy Bowen fogás után az ingert az izmok, és a szövetek érzőidegei által a központi idegrendszer regisztrálja, és az agy különböző területeit aktiválva a motorikus pályán egy visszacsatolást hoz létre. Ebben a folyamatban a központi idegrendszer úgymond összehasonlítja a bejövő adatot a test eredeti feszültségmintáinak tervével. Az inger integrációs ideje változó. Az átlagos normálisnak tekintett egy-két perctől félóráig, de különleges esetekben akár ennél tovább is eltarthat. Ez a kezelt személy testi állapotától függ, de általában 90 mp – 2 percnyi intervallum. Ennek az idegi visszahurkolásnak a tiszteletben tartása alapvetően fontos, mert ez teszi lehetővé a testnek hogy saját természetes egyensúlyát visszaállítsa.

Főoldal

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.