Mi a köze a maláriának halláshoz?

Annyi, hogy felfedezték: egy maláriaellenes gyógyszer segíthet meggátolni a genetikai eredetű halláscsökkenést.

A clevelandi Case Western Reverse Egyetem egyik legújabb tanulmányában úgy találták, hogy az artemizinin nevű maláriaellenes gyógyszer megakadályozhat egy bizonyos genetikai rendellenességgel összefüggő halláskárosodást.

Foto:mindenamihallas.hu

A hallás képessége olyan fehérjéktől függ, melyeknek el kell érniük a belső fülben található hallószőrök külső sejthártyáját. Ezek a hallószőrök alakítják át a hangrezgéseket elektromos jelekké, s továbbítják idegi jelek formájában a hallóideghez az agyba – így jön létre a tudatos hangérzet, azaz a hallás. Az örökletes hallásromlás bizonyos eseteiben azonban a mutációk meggátolják, hogy ezek a fehérjék a célállomásukra jussanak.

Tudta? Egyes látási és hallási fogyatékosságok után jár az adókedvezmény. A jogszabály pontosan meghatározza ezek jellemzőit, illetve mértékét.

Tudta, hogy egyes látási és hallási fogyatékosságok után adókedvezmény jár Önnek?

Ezeknek a speciális fehérjéknek a mutációja – mely például az Usher-szindróma esetén jellemző – meggátolja a hallószőröket a fehérjék felismerésében, ezért nem jutnak el a sejthártyába, hanem csapdába esnek a szőrsejtekben, ahol a feladatukat nem tudják ellátni, ráadásul a sejtek életképességét is rontják. Az Usher-szindróma egy látás- és halláscsökkenést okozó, de az értelmi képességeket épen hagyó genetikai rendellenesség.

A kutatók zebrahal lárvák segítségével megállapították, hogy az artemizinin képes helyreállítani a szőrsejtek érzékelő funkcióját, s ezáltal a hallást és az egyensúlyérzékelést is. A zebrahal lárvák áttetszőek, ezért könnyen megfigyelhető bennük a belső fül sejtjeinek alakja és működése, a génjeik pedig jelentős részben azonosak az emberekével – különösen a hallással kapcsolatos gének – ezért alkalmasak a hallással kapcsolatos vizsgálatok elvégzésére.

Az artemizinin nevű gyógyszer hatására a csapdába esett fehérjék felszabadultak. A szernek köszönhetően nem csupán megnőtt a mennyiségük a sejthártyában, de a hallás- és egyensúlyi funkciók is jobban megmaradtak. A kutatók szerint az artemizinin egy ígéretes és biztonságos szer lehet az Usher-szindrómás betegek kezelésében.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.