Mi a belső aranyér és hogyan kezelhető?

A férfiakat és a nőket egyaránt kínozhatja aranyér. Ez ma már népbetegségnek számít, és gyakran fájó, kínzó tünetekkel jár együtt. A férfiak életmódjuk alapján nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ismerje meg Ön is a belső aranyér kialakulásának okait, kezelési lehetőségeit!

Mi a belső aranyér?

A belső aranyér a végbél belső falán található értágulat, mely mindenki szervezetében megtalálható. Fő feladata, hogy segítse a széklet és a bélgázok visszatartását. Normális esetben észrevétlenül működik, kóros megnagyobbodása esetén merülnek fel az aranyérproblémák.

A belső aranyér duzzanata vérzéssel, néha fájdalommal, sőt kitüremkedéssel is járhat, attól függően, melyik stádiumról beszélünk. Bármely tünet megjelenésekor célszerű felkeresni egy proktológust, aki segíthet a diagnosztizálásban.

Foto:123rf.com

Dr. Bánfalvi Aranyér Központ rendelői Budapesten és Székesfehérváron is megtalálhatók, szakképzett orvosaik személyre szabottan gyógyítanak, adnak tanácsot. Aranyeresség gyanúja vagy más végbélprobléma esetén érdemes hozzájuk fordulni, és szégyenkezés nélkül elmondani a tüneteket: a kiváló szakemberek készségesen állnak a páciensek rendelkezésére.

A belső aranyér kialakulásának oka

A belső aranyér kialakulására több magyarázat is van. Ahogy említettük, ez a vénatágulat mindenkiben megtalálható, és alapesetben nem okoz problémát. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a genetikai hajlam azonban közrejátszhat a végbélpanaszok, így az aranyeresség kialakulásában is.

Foto:123rf.com

A belső aranyér duzzanata legtöbbször azért jön létre, mert erőlködünk székeléskor, ennek pedig a rostszegény étrend lehet az oka. Érdemes minél változatosabban étkezni, minél több folyadékot inni, hogy a széklet ne legyen kemény.

A mozgással sok betegség megelőzhető, a fiatalság egyik titka is ez. Ugyanígy jó hatással van az anyagcserére is: a sportolás által sok esetben elkerülhető a belső aranyér duzzanata.

Akinek a szülei szenvedtek aranyér problémától, valószínűleg maga is találkozik majd e betegséggel. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ proktológusai a megelőzésben is tudnak segíteni, jó tanácsokkal látják el a hozzájuk fordulókat.

A férfiak miért veszélyeztetettebbek?

Fotó: 123rf.com

A nőket és a férfiakat egyaránt érintheti az aranyér betegsége, mégis, a férfiak gyakrabban küszködnek a belső aranyér okozta problémákkal. Tüneteik megjelenésekor nem fordulnak azonnal orvoshoz, és sokszor már csak akkor jelentkeznek kezelésre, ha a vérzés nem csillapodik.

A férfiak azok, akik nehéz fizikai munkát végeznek, az erőlködés, a hirtelen mozdulatok velejárója pedig a fokozott hasűri nyomás, ami az aranyér kialakulásához vezethet.

A zsíros, nehéz ételek is kerülendők! Ezek emésztése jóval megterhelőbb a gyomor számára, nehezebb lesz a székelés, esetleg hasmenés alakulhat ki. Mindkét esetben a belső aranyér megnagyobbodása, vérzése lehet a következmény.

Kellemetlen és kínos? Fontos az aranyeresség kezelése!

Semmiképp sem szabad halogatni tehát a tünetek megjelenésekor a proktológiai szakrendelés felkeresését!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.