Mennyit költenek látásukra a kontaktlencsések?

Sokan döntenek úgy, hogy megszabadulnak a zavaró, sokszor kényelmetlen szemüvegtől, és inkább kontaktlencsére váltanak, megkönnyítve ezzel a hétköznapokat.
Bár kétségkívül kényelmesebb megoldás a lencsehasználat, cseppet sem takarékos megoldás: a használt lencsét időről időre cserélni kell, naponta, hetente vagy havonta a kukába kerülnek az elhasznált darabok, nem beszélve az ápoló folyadékról, a szemcseppről, és a rendszeres orvosi vizsgálatok díjáról. Kiszámolta már, hogy évente mennyit költ a látására?

Bár jó megoldásnak tűnhet, a szemüveget kontaktlencsére cserélőknek hosszútávon mélyen a zsebükbe kell nyúlni.

Sokan nem is számolnak utána, hogy mennyibe kerül a lencsehasználat, pedig a havi kontaktlencse-adagon túl egyéb kiadások is várnak azokra, akik így akarnak megszabadulni a szemüvegtől.
Átlagos használattal havonta nagyjából 6500 forintba kerülnek a lencsék, és a hozzájuk tartozó ápolófolyadék, ami nem csak tisztítja és nedvesen tartja éjszakánként, de meg is szabadítja a kontaktlencsék felületét a szennyeződésektől.

Fontos tudni, hogy azoknak is szükségük van szemüvegre, akik kontaktlencsét hordanak! A lencséket a meghatározott időtartamban lehet csak hordani, a túlhordás komoly következményekkel, gyulladással járhat. A lencsék mellett, kell, hogy legyen a szem állapotának megfelelő dioptriával rendelkező szemüveg, mely átlagosan 50 000 forintért kapható, és a szakorvosok javaslata alapján háromévente lecserélendő.

Sokan költenek dioptriával ellátott napszemüvegre a kontaktlencse mellett, ennek átlagos ára 50 000 forint és a statisztikák szerint ezt is háromévente érdemes leváltani. A rendszeres, évi egy szemvizsgálat ára 15 000 forint, és havonta érdemes műkönnyet, szemcseppet is vásárolni, megelőzve a szem kiszáradását, a lencseviselés okozta esetleges szemfájdalmakat.

A havi lencse átlagosan 8 000 forint, ami évente 96 000 forintos kiadást jelent, mellé meg kell vásárolni a folyadékot, ami 1 000 forint, évente 12 000 forint. A számítások alapján évente nagyjából 193 000 forintba kerül a kontaktlencse.

A műtét jelenthet megoldást

A kontaktlencse jó megoldás lehet arra, hogy néhány órára megszabaduljunk a szemüvegtől, de ha nem szeretnénk folyamatosan tízezreket költeni a látásunkra, akkor érdemes elgondolkodni a lézeres szemműtéten, ami az egyetlen végleges megoldás a látásproblémákra, nem mellesleg pedig egyszeri kiadás a tökéletes látás érdekében – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

A mai egyik legmodernebb kezelés 498 000 forintba kerül két szem esetén, és a műtét után már nem kell dioptriás lencse, csak egy új napszemüveg, ami 25 000 forint körül mozog. Ajánlott a műtét után három hónapig műkönnyet használni, ami 3 000 forint havonta, és ha ezeket az ember összeadja, kiderül, hogy a műtét ára 2,5 év alatt visszajön.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.