Megerősítették: a macska is megkaphatja a koronavírus-fertőzést

Ritka, de a gazdik átadhatják a betegséget

A koronavírus-fertőzött gazdik átadhatják a betegséget macskájuknak és az állatnál életveszélyes légzőszervi állapot alakulhat ki – mutattak rá a kutatók.

A Covid-19 fertőzéssel küzdő macska-gazdák könnyen átadhatják a betegséget cicájuknak, akinél aztán akár életveszélyes állapot is jelentkezhet – tudatta egy új, a Vet Record szaklapban megjelent tanulmány.

A vizsgálatra azért került sor, mert Nagy-Britanniában két esettel találkoztak a szakemberek. Az egyik, 4 hónapos macska, amely koronavírus-fertőzöttel élt egy háztartásban, súlyos tüdőgyulladást kapott és elpusztult, míg a másik, 6 éves cicánál megfázásszerű tünetek jelentkeztek, szeme bepirosodott, mintha kötőhártya-gyulladása lenne, de életben maradt.

Foto:123rf.com

A fertőzött állatok – 9 másikkal együtt – koronavírus-diagnózist kaptak, s nem mutattak ki náluk macskára jellemző vírustörzseket.

„Felfedezésünk arra utal, hogy az ember átadhatja a koronavírust cicájának, amire volt is eset az Egyesült Királyságban. Az állatoknál enyhe vagy súlyos légzőszervi megbetegedés alakul ki” – mondta el dr. Margaret J. Hosie, a tanulmány társszerzője, a skóciai Glasgowi Egyetem víruskutató központjának összehasonlító virológia professzora.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint 2021 márciusáig 14 esetet erősítettek meg világszerte: 3 kutya és 11 macska volt koronavírus-beteg.

Macskaszőr-allergia elleni oltóanyagot fejlesztettek ki svájci kutatók. Az anyagot azonban nem az embereknek, hanem az állatoknak kell beadni.

Itt az ellenszer a macskaszőr-allergiára

Bár nincs bizonyíték arra, hogy az állatok jelentős szerepet játszanának a vírus emberek közötti terjesztésében, fordítva, úgy tűnik, működik a dolog, különösen, ha a gazdi közeli kontaktust tart fenn a háziállattal, tehát gyakran van a közvetlen közelében.

Kutatásukhoz Hosie és kollégái nemcsak a 4 hónapos nőstény házimacska mintáit elemezték, amelyik elpusztult a Covid-19 miatt, de 387 macskától származó mintát is, amelyek egy otthonban éltek koronavírussal diagnosztizált emberekkel. A 6 éves, fertőzött cicát az utóbbi csoportban találták.

Foto:123rf.com

Utóbbi macska tünetei maguktól elmúltak, sőt, a vele egy háztartásban élő másik cica még pozitív koronavírus-eredményt sem produkált.

Úgy tűnik, ritka, hogy az ember átadja a macskának a vírust, de lehetséges. A fertőzött emberek mellett élő állatoknak megvan az esélyük arra, hogy megkapják a betegséget, egyes esetekben fertőzés és klinikai tünetek is megmutatkoznak – mondta el Shelley C. Rankin, a Philadelphia-i Pennsylvaniai Egyetem mikrobiológus professzora.

A szakemberek mindenesetre azt ajánlják: akinél fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, kerülje a kontaktust háziállataival is.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.