Marie Kondo – A rendrakás japán istennője

Van egy harmincnégy éves japán lány. Tüneményesen mosolyog, és tágra nyílt szemmel, önfeledten, magas hangon nevetgél – aztán rendet rak. De nagyon.

marie kondo konmari

Ez nem egy japán akciófilm nyitánya: Marie Kondo az örömteli rendszerezés művészetét fejlesztette tökélyre, és nevet is adott neki – ez a KonMari módszer. Nem újdonság, Marie első könyve már 2013-ban megjelent, mégis most 2019-ben lett elképesztően felkapott, köszönhetően a Tidying Up with Marie Kondo című nyolcrészes Netflix sorozatnak.

A sorozat sikere kiváló apropót nyújt, hogy beszéljünk kicsit a KonMari módszerről, a sorozatról – na és persze adjunk pár tippet a régóta esedékes otthoni rendrakáshoz.

A KonMari-módszer

marie kondo konmari

Akadnak dolgok az otthonodban, amikre tényleg szükséged van a mindennapok során –  ilyen mondjuk a kávéfőző, a konzervnyitó, a körömvágó és egyéb elengedhetetlen kisebb-nagyobb eszközök.

Vannak emellett azok a tárgyak, amelyek tényleg örömet okoznak számodra – például a kedvenc ruháid, a könyveid, vagy a dísztárgyaid…

És persze ott porosodnak azok a cuccok, amelyekre az égadta világon semmi szükséged nincsen, nem használod őket, és egyáltalán nem okoznak örömet – mégsem vagy hajlandó megszabadulni tőlük…

Az ok sokféle lehet: a lustaságon kívül ott van az irracionális érzelmi kötődés, a “jól jön majd egyszer” mantra – vagy pedig sokat költöttél valamire, és személyes kudarcként élnéd meg, hogy hivatalosan is elismerd, rossz vásárt csináltál.

Ezzel csak az a baj, hogy a rengeteg felesleges kacat nemcsak elképesztően sok helyet foglal, de rátelepszik a lakásban élők életére. A tárgyak, amelyeknek alapvetően jobbá kéne tegyék életünket, stresszforrássá válnak – az otthon családi fészekből darázsfészekké alakul. Marie Kondo abban segít, hogy rendezett, stresszmentes és élhető otthont alkothass – egy otthont, ahol tényleg jól érzitek magatokat.

Ehhez először is el kell képzelned magad előtt, milyen lesz újjászületett lakásod.

Vizualizáld a szobákat, mozizd le magadban, a rendezett térben mennyivel egyszerűbb és felhőtlenebb lesz az otthonlét.

Aztán tervezd meg a projektet.

A rendrakás nem foghúzás, amin gyorsan túl kell esni – tűzd ki, melyik napokon foglalkoztok majd a rendrakással, és írd be a naptáradba. Ne siesd el, átlagosan egy hónap szükséges, hogy rendbe szedd otthonodat.

A tervezés után indulhat a buli.

A KonMari módszer egyik kulcsa: ne szobánként, hanem kategóriánként rendszerezz.

marie kondo konmari

Először a ruhákat,

aztán a könyveket,

aztán a papírokat,

utána minden mást (ez a Komono: játékok, DVD-k, tisztítószerek, stb.),

végül pedig az érzelmi kötődéssel járó tárgyakat (régi fotók, ajándékok, stb.) válogasd ki.

Fontos, hogy minden egyes tárgyat vegyél kézbe, és gondold át, hogy szükséged van-e rá, és örömet okoz-e neked. Nyilván egy csomag papírzsepit tapogatva nem fogsz ujjongani, de szükséged van rá – egy díszpárna pedig nem létfontosságú, mégis örömet okozhat.

Amennyiben mindkét fentebbi kérdésre nemmel válaszoltál, köszönd meg a tárgynak az eddigi szolgálatot, mielőtt megszabadulnál tőle. Komolyan, Marie minden egyes cuccnak hálát rebeg, majd – tündéri mosollyal az arcán –kikukázza.

Persze a kukázás sokszor képletes – a használható cuccaidon érdemes túladni vagy adományozd el őket. Tudod, ami neked szemét, másnak kincs lehet.

Általában elég hosszadalmas folyamat, mire megszabadulsz a felesleges tárgyaktól, de hidd el, megéri – kevesebbel boldogabb leszel.

Csak a szelektálás végeztével pakolj vissza! 

marie kondo konmari

És az sem mindegy, hogyan teszed. Marie Kondo könyveiben rengeteg rendszerezési trükkel találkozhatsz, az egyik kedvencem ez a hajtogatási technika, amellyel átláthatóvá teheted a ruhatáradat, miközben rengeteg helyet spórolsz:

Ha végeztél a szelektálással és a ruhaorigamival, alakíts ki egy tárolási rendszert a szokásaidnak megfelelően.

Ne azt nézd, hogy minek hol “kéne” lennie a nagykönyv szerint – ez a te otthonod, a te igényeidnek kell megfelelnie.

Ha jólesik, a kávéfőző nyugodtan lehet az ágy mellett az éjjelin, vagy tarthatod a házi könyvtáradat a fürdőszobában, ha a kádban szoktál olvasni, hogy hozzak két rendhagyó példát.

Ha így raksz rendet, akkor garantáltan jobban fogod érezni magad otthonodban.

A KonMari persze nem csak az egyedül élők számára működőképes – sőt! Kimondottan jó közösségépítő/-erősítő program, ha családilag összeültök, leosztjátok a feladatokat, és együtt alakítjátok ki az új rendszert. Nyilván szükség lesz egy-két kompromisszumra, de ha tiszteletben tartjátok egymás igényeit, akkor minden rendben lesz.

Jó példa erre Marie sorozata is, a Tidying Up with Marie Kondo.

Család két kisgyermekkel, két író, egy gyászoló özvegy… A nyolc rész szereplői változatosak, és egy-egy epizód alatt végigkövethetjük mini megváltástörténetüket.

Persze sokszor túldramatizálják a rendrakást, de a sorozat mégis erős érzelmi töltéssel bír, és több társadalmi problémára is rávilágít.

Jó példa erre az egyik rész, amelyben a négytagú családból az anyukára hárul a szerep, hogy tudja mindennek a helyét, takarítson, mosson, főzzön, pakoljon… Konkrétan olyan szinten viszi a vállán a háztartást, hogy a gyermekei napi szinten üzenetekkel bombázzák a telóját, ha nem találnak valamit. Saját bevallásuk szerint is életképtelenek nélküle.

Sajnos világszerte rengeteg háztartásban fordul elő ez a leosztás.

marie kondo

De ahogy a családtagok –  Marie segítségével – együtt elkezdik a rendrakást, újabb szinten egység kovácsolódik belőlük, megtanulják, hogy

az otthon csak akkor működőképes, ha mindenki kiveszi a részét a házimunkából és odafigyel a saját cuccaira. 

Kimondottan pozitív, hogy a praktikus tippek mellett egy kis társadalmi célú edukációnak is szorítottak egy kis helyet a sorozatban. Persze csak finoman, nem szájbarágósan, mindenféle ítélkezés nélkül.

Marie Kondo ugyanis nem ítélkezik – ő segít. Tisztában van vele, hogy mindenkinek más jelenti az ideális otthont, és ennek az eléréséhez nyújt segítséget.

Érdemes belenézned a sorozatba, ha egy kis rendszerezési motivációra és inspirációra vágysz; hétszentség, hogy néhány rész után azon kapod majd magad, hogy az éjszaka közepén megszállottan konmarizod a konyhádat. 

A sorozat a Netflix streaming szolgáltatóra való előfizetéssel érhető el legálisan, angol nyelven, angol, román és német felirattal.

Ha pedig jobban belevetnéd magad a bájos japán lány rendezett csodavilágába, Marie Kondo két könyve magyarul is elérhető.

A képek forrása: Best My Nest, Daily Mail, UnsplashIndependentCBCPeopleOrganized by Christina

Forrás: Inspirációk


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.