Már a munkahelyen is számít az egészség

A hazai munkavállalók 92%-a szerint a munkaadónak kötelessége (lenne) a munkavállalók egészségére gondolnia – derül ki a Szinapszis Kft. egy friss, közel 400 munkavállaló megkérdezésével végzett kutatásból.

Az egészség szerepének felértékelődése nem csak egyéni, de társadalmi szinten is egyre fontosabb kérdés, mindezek következtében a trendek az élet több területén, így a munkahelyen is éreztetik hatásukat.

A dolgozók egészségi állapotának, fizikai, szellemi fittségének megőrzéséről, illetve annak hasznosságáról egyre többet hallani HR szakemberektől, és ahogyan a Szinapszis Kft. aktuális eredményei mutatják, nincsen ezzel másképpen a magyar dolgozó sem.

A májusban végzett kutatásban közel 400 munkavállaló nyilatkozott a munkahelyi egészségről. A kitöltők 13%-a folyamatosan, további 30%-uk gyakran stresszes munkája miatt – igaz ez különösen a nőkre, és nem meglepő módon a vezető beosztásban lévőkre.

10-ből 9 dolgozó szerint a munkaadónak kötelessége lenne munkavállalói egészségre gondolnia, feladata a dolgozók egészségének védelme. A demográfiai bontások alapján életkor és nem szerint nincs különbség a kérdés megítélésében, míg régió alapján inkább a vidéki emberek emelték ki ennek fontosságát.

egeszseg1

A fentiekben megfogalmazott elvárások ellenére 56% nem érzékeli, hogy saját munkahelyén elsődleges prioritás lenne az alkalmazottak egészség-védelme, 27% valamelyest fontosnak látja azt, opcionálisan igénybe vehető lehetőségek érhetők el. Teljes körű elköteleződésről a kitöltők 17%-a nyilatkozott, esetükben rendszeres kötelező programokkal, vizsgálatokkal támogatja a munkaadó testi, lelki jólétüket.

Itthon egyelőre az „alap” egészségvédelmi programok, lehetőségek jellemzőek

Átlagosan a munkavállalók 83%-a nevezett meg valamilyen már most is elérhető lehetőséget, de az egészségvédelmét támogató programok elfordulása cégméret szerint változó. A magánvállalkozásoknál dolgozók 72%-a említett ilyen elemet, míg a multinacionális cégnél dolgozók 92%-áról mondható el ugyanez.

Összességében inkább az alap-általános üzemorvosi vizsgálat jellemző, ezt a válaszadók 74%-a jelölte meg. 23%-uk egészségpénztári tagsággal rendelkezik, 20%-uk pedig részt vett már egészségvédelmi oktatáson. Ugyanakkor az egyéb lehetőségek, különösen a mentális egészséget támogató programok (pl. coaching, szupervízió) előfordulása lényegesen ritkább, a hazai munkahelyeken egyelőre kevésbé jellemző.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.