LOVE 2.O – Szeretni mindhalálig

A szerelem nemcsak érzelem, hanem kémiai folyamatok láncolata, amely nélkülözhetetlen a boldogságérzéshez, és aminek a jelentősége túlmutat a világszerte egyre divatosabb Valentin-napi közhelyeken.

Barbara Fredrickson, az University of North Carolina pszichológia professzora, világszerte ismert párkapcsolati szakértő megállapításait tudományos kutatásokkal támasztja alá. Napokban megjelenő Love 2.0 című könyve iránt már most óriási az érdeklődés.

A párkapcsolatban élő nők nagy része Valentin-napon alig várja a romantikus üzenetet hordozó csokit, virágcsokrot vagy plüssállatot. De vajon épp ilyen fontos a férfiak számára is, hogy február 14-e piros betűs ünnep legyen?

Valentin-nap – Mit várnak a férfiak?

A művészek által a legkülönbözőbb korokban és formákban kifejezett szerelmi vonzalom mellett a barátok, a család, és az egymást ismerők közötti, úgynevezett “mikro-pillanatok” láncolata alakítja a mindennapi közérzetünket – állítja a szakember. Minél több ilyen mikro-pillanatunk van, annál egészségesebb leszünk – legalábbis, lelkileg.

A pszichológus szerint a romantikus szerelem ezeknek a pillanat-sorozatoknak az egyik legintenzívebb megnyilvánulása, de az egészséges életminőséget sokféle pozitív érzés táplálhatja. Egy jó beszélgetés, egy mosoly vagy összenevetés éppoly építő lehet, mint egy-egy pozitív szemkontaktus.

Szép levél, kellemes e-mail üzenet is hordozhat pozitív érzelmeket, a szakemberek azonban kiemelik a személyes kontaktust. Az érzelmekhez kapcsolódó agyi folyamatokban fontos szerepe van az úgynevezett vagus idegnek, amely kapcsolatban van az aggyal és a szívvel.

Fotó: 123rf.com

Az ilyen módon keletkezett érzelmek természetesen hatással vannak a vegetatív idegrendszerre, és látható jeleket is produkálnak: emelkedik a pulzusszám, szaporább a légzés stb. Tulajdonképpen ez is egy stresszhelyzet, amely hosszú ideig nem tartható fenn, de enélkül az úgynevezett vagus tónus még nagyobb bajt okozhat. Amikor az agy regisztrálja a szerelem érzését, ez hormon-és neurotranszmitter oxitocin felszabadítását eredményezi. Ehhez három oldal szükséges: a pozitív érzést meg kell osztani valakivel. Annak ezt az érzést valamilyen módon vissza kell igazolnia, vagyis egyfajta szinkronizáció jön létre, és a harmadik fokozat a motiváció, vagyis hogy közösen erősítsék egymás érzelmeit pozitív irányban.

Az alacsony vagus tónus ismert kockázati tényezője a szívelégtelenségnek, a szélütésnek és a cukorbetegségnek is. Fredrickson és munkatársai megállapították: ha az emberek megtanulják, hogy miképpen növelhetik az említett mikro-pillanataikat, azaz a pozitív érzelmeknek minél több helyet adnak a mindennapi életükben, kiegyensúlyozottabbak, kreatívabbak és egészségesebbek lesznek.

Barbara Fredrickson új koncepcionális szerelem-modellje a szociális interakciók és kapcsolatok új dimenzióit helyezi előtérbe: felfogása szerint az érzelmeket végtelen erőforrásnak kell tekintenünk, amelyekkel ugyanúgy kell és lehet élnünk, mint testünk fizikai erőforrásaival; ezek alapozzák meg és biztosítják a kellemes, tartalmas, boldog életet.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.