Letagadható évek – 20, 30, 40, 50, 60 évesen

Dr. Siklós Krisztinának, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyászának segítségével jártuk körbe a fiatalodásra vonatkozó lehetőségeinket, korcsoportnak megfelelően.

Gondolkozott már azon, mennyit változik egy arc karaktere az évek során?

Ám ha az ember tisztában van önmagával és a lehetőségeivel, olyan egyéni stílust alakíthat ki, melyet híven tükröz az öltözködése, a frizurája, a tárgyai – s akár még a szépészeti módszerek is, melyeket alkalmaz. Hogy hogyan is ellensúlyozhatjuk az idő múlását, Dr. Siklós Krisztinának, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyászának segítségével jártuk körbe lehetőségeinket korcsoportnak megfelelően.

Fotó: 123rf.com

20 évesen

A bőr

Húszas éveinkben működik a legtökéletesebben bőrünk anyagcseréje. Megfelelő gyorsasággal cserélődnek a hámsejtek a bőr puha és sima, nem hámlik, nem gyulladt. A bőrfelszín alatti kötőszövet kollagén- és elasztikus- (vagyis a rugalmatlan és rugalmas) rostjainak szintje optimális, ezért a rugalmasság és a telítettség szintén optimális. Húszas éveinkben az egyedüli probléma a korai ráncosodás lehet, valamint a szabad gyökök elszaporodása miatti visszafordíthatatlan károsodás. Utóbbi oka a sok stressz, a dohányzás, a mértéktelen napozás, a helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás.

Megelőzés

Használjon könnyű hidratáló krémeket. A sminket és a szennyeződést mindig nagyon alaposan mossa le az arcáról. Kerülje az erős napfényt és a lehető legkevesebbet tartózkodjon szellőzetlen, füstös helyiségekben. Hetente legalább egyszer radírozza le az arcát és az egész testét. Zuhanyozás után vizes testét masszírozza át valamilyen finom olajjal (pl. mandula, jojoba, avokadó). Az éjszakázást mindig kompenzálja vízivással és alvással.

30 évesen

A bőr

Harmincas éveinkben fedezzük fel először a változásokat az arcbőrünkön, és a nők ekkor talán már kicsit elégedetlenek is az erősödő cellulite– gödrök és a fogyáscsíkok miatt is. Mostanra lassultak a különböző anyagcsere- folyamatok, így a leépítő funkciók kerültek túlsúlyba. A szem környékén megjelennek az apró szarkalábak, mélyülni kezdenek a mimikai ráncok is. Bőrsejtjeink könnyebben veszítenek víztartalmukból. Szülés után a nőknek számolniuk kell a hormonális és az idegrendszeri következményekkel. Talán túlságosan lehangolónak tűnhetnek a tények, ám az eddiginél egy picivel több fegyelemmel még sokáig fiatalos és sugárzóan szép maradhat.

Fotó: 123rf.com

Megelőzés

Gondolja át az étrendjét: sok antioxidánsban gazdag, friss gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztania. Lehetőleg kerülje az éjszakázást, alkoholt csak különleges alkalmakkor igyon. A dohányzásnál jobban semmi sem ráncosít! A cigaretta méreganyagai töredékére rövidítik a sejtek élettartamát. Használjon fényvédelemmel ellátott, antioxidáns- tartalmú krémeket, és fontos tudnia, hogy ezek is csak a leégéstől védenek. Ha a napsugarak öregítő hatásától szeretné megóvni magát, nyaralási idején legyen állandó társa a kalap, a napszemüveg, és egyvégtében csak15- 20 percet tartózkodjon közvetlenül a napon. Legalább havonta járjon kozmetikai kezelésre, hetente egyszer teljes testmasszázsra. A radírozást, testolajozást és a sós fürdőt alkalmazza továbbra is. Évente kétszer – ősszel és tavasszal – tartson méregtelenítő kúrát. Tanuljon meg relaxálni, meditálni: a nyugalomnál semmi sem konzervál jobban.

40 évesen

A bőr

Rohamosan mélyülő ráncok és a bőr elasztikusságának fokozott csökkenése jellemző. Ezek oka a mértéktelen napozás és szoláriumozás mellett a női nemi hormon, az ösztrogén szintjének csökkenése a szervezetben. Az ösztrogén segít egyensúlyban tartan a bőrt felépítő anyagok (elsősorban a kollagén- és az elasztikus rostok) szerkezetét, valamint a sejtek víz- és zsírtartalmát is. Ezért 40 körül a bőr szárazabb és fakóbb, mint ahogy azt megszoktuk.

Fotó: 123rf.com

Megelőzés

Speciális fitoösztrogénes krémekkel kell ellensúlyoznunk az ösztrogénszint csökkenését. Különösen nagy figyelmet igényel a nyak és a dekoltázs – az utóbbi ugyanis plasztikai műtéttel nem fiatalítható. A bőr lazaságán látványban az izmok feszességén javíthatunk. Ilyenkor az ember általában már elég bölcs ahhoz, hogy belássa: az idővel csak úgy futhat versenyt, hogy lelassít. Ehhez szükség van sok alvásra, nyugalomra és minden szépségápolási trükkre, amit a korábbiakban felsoroltunk. Ha eddig nem tette, most keressen fel egy sminktanácsadót, hogy megtanulja hangsúlyozni azt, ami előnyös, és elrejteni azt, ami kevésbé vonzó. Csakis jó minőségű sminket használjon, mert bőre egyre érzékenyebb. Havonta egy mezoterápiás kezelést, és kéthetente kozmetikai kényeztetést javaslunk.

50 évesen

A bőr

Ebben a korban a hormonszint – különösen az ösztrogénszint – fokozatos csökkenése miatt a bőr sokat veszít vastagságából és rugalmasságából. Az erek összehúzódnak, a vérkeringés tovább gyengül. Az ún. bőrazonos színezőanyag (melanin) termelődése sem folyik már súrlódásmentesen – a nők 78%- ánál megjelennek az első pigmentfoltok, 60%- uknak pedig erős száj- és orrkörnyéki ráncaik lesznek.

Megelőzés

Keressen fel olyan orvost, aki hormonális szempontból állítja össze étrendjét. Egyre fontosabb, hogy a célzottan a korosztálynak szánt krémeket használjon, melyekben megfelelően erősek a hatóanyagok. Javaslatunk: oxigénes kezelések, mezoterápia, lifting kezelések, ráncfeltöltés, villanófényes pigmentfolt- halványítás.

60 évesen

A bőr

A klimaxot követő tíz év folyamán a női szervezet ösztrogénszintjének csökkenése a kollagéntartalom 30%- os megfogyatkozásával jár. A kollagén a bőrszilárdító váza, összetartja a bőrt és alátámasztja az egyéb szöveteket, valamint a vérereket. Ha szerkezete megtöredezik, a bőr megereszkedik, ráncosodik. A klimax e tekintetben is gyors változásokat hoz, egy- két év alatt sajnos annyit változhat az arc, mint korábban tíz év alatt, főleg, ha korábban Ön gyakran napozott, szoláriumozott. Erősek a pigmentfoltok a test teljes területén. A bőr alatti zsírréteg sokat fogy, a bőr egyre vékonyodik, így az arc karaktere erősen változik. A csontszövet fogyatkozásától az arc beesettebb lesz.

Megelőzés

A bőr már nagyon lassan regenerálódik: segítsen rajta olyan kezelésekkel, melyek hámlasztó hatásúak. De vigyázat, csak finoman, hiszen az irharéteg vékony és érzékeny! Szappanmentes bőrtisztítókkal mosakodjon. Fűtésszezonban használjon párásítót a lakásban. Az arca mellett a legszárazabb testrésze valószínűleg a lábszára, ezt naponta többször is bekrémezheti. Egyre fontosabb a rendszeres masszázs, mely gyorsítja a keringést. A mágneses vibrációs kezelés az egész testen alkalmazható – ez szintén keringésfokozó, méregtelenítő hatású.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.