Gyógyulj a muzsika hangjával!

?? hang, az megmarad, máris érzed, hogy védve vagy, a dal egy biztos hely?– éneklik meg a Valahol Európában musical-ben is. A zene az kell!

Ehhez kétség nem fér. A zene, legyen bármelyik stílusról, hangszerről szó, az önkifejezés eszköze. Érzések közvetítője, ami a halláson keresztül jut el a befogadóhoz. Különlegessége, hogy teljes szabadságot biztosít alkotónak és befogadónak egyaránt. A zene menedék, életerő, érték.

Zeneterápiás kezelések

Szélerőmű, napenergia, ezer eurós minimálbér, neves zeneszerzők. Mindez egy viszonylag kis országra jellemző, hazánktól szó szerint egy köpésnyire. Ausztriára. Szomszédságunkban a minap fogadták el a zeneterápia-törvényt, nagyot lépve ezzel a pszichoszociális egészségügyi ellátás területén. Jó ideje pedzegetjük, hogy összefüggés lehet a betegségek kialakulása és az ember lelki egyensúlya, vagy éppen annak hiánya között. A zeneterápia a pszichoszomatikus nyavaják gyógyításában segít, a siker pedig az orvos és a kezelt bizalmi kapcsolatán alapszik. Önálló gyógymód, hatása egyértelműen pozitív a testi-szellemi egészség visszaállítása és fejlesztése szempontjából.8799Alkalmazási területe magában foglalja a pszichiátriát, neurológiát, pszichoszomatikát, geriátriát (az időskor gyógyászatát), gyermekgyógyászatot, belgyógyászatot, onkológiát valamint a rehabilitációt. A terápiás forma bizonyítottan segít pszichózisoknál, kómában, trauma esetében, ahhoz azonban, hogy a kezelő alkalmazhassa a terápiát, speciális képzésen kell részt vennie. A zeneterapeuták négyéves tanulás után kapnak diplomát, az oktatás az Universität für Musik und darstellende Kunst bécsi egyetemen zajlik.

Zenével az autizmus és a függőségek ellen

Egyes nézetek szerint, a terápia lehetőséget ad az autisták számára, hogy megtanuljanak kapcsolatot teremteni a külvilággal. Hiszen nekik fő problémájuk éppen ennek a hiánya. Használják még a függőségek kezelésére, segít a fájdalmat elviselni és rehabilitáció esetén is.

Test és lélek összeér

A zeneterápia nem fiziológiailag gyógyít. Az orvostudomány egyre nyitottabb arra, hogy test és lélek nem választható szét egymástól. A zene fontossága pedig vitathatatlan!

Forrás: