Lehet homoszexuális egy vezető?

Egy amerikai közvélemény-kutatás szerint a társadalom többsége támogatja, hogy a homoszexualitásukat nyíltan vállalók magas beosztást töltsenek be a közszférában.

Az amerikai elnökválasztással egy időben négy államban is népszavazást tartottak a melegházasságról. Maine, Washington és Maryland lakossága az egynemű párok házasságkötése mellett tette le a voksát, míg Minnesota lakossága arról döntött, nem kívánja törvényen kívül helyezni jelenleg is hatályos, a melegházasságot engedélyező törvényét.

Az amerikai YouGov közvélemény-kutató és az Economist közös kutatása szintén a melegek társadalmi elfogadottságát hangsúlyozza. Felmérésük szerint ugyanis az amerikai többség támogatja, hogy a másságukat nyíltan vállalók vezető pozíciókat töltsenek be.

A válaszadók mintegy 70 százaléka véli úgy, hogy egy egyetemi professzor, polgármester vagy vállalkozás vezető lehet másságát nyíltan vállaló személy, több mint 65 százalék fogadja el, ha egy kongresszusi képviselő vagy egy sportcsapat vezető edzője meleg, míg 60 százalék körüli az elfogadók aránya a katonai vezetők és a középiskolai igazgatók esetében.

munka12

Egyetlen kérdezett szakma, az egyházi vezető az, amelyről az amerikaiaknak csak 45 százaléka gondolja úgy, betöltheti azt másságát nyíltan vállaló személy.

A kutatás rámutat arra is, kisebb arányok mellett ugyan, de a társadalom vallásos tagjai is elfogadóak a meleg vezetőkkel szemben. A magukat vallásosnak mondók 72 százaléka szerint egy másságát nyíltan vállaló személy lehet vállalatvezető, 60 százaléknál többen vélekednek ugyanígy a kongresszusi képviselők, egyetemi professzorok és polgármesterek esetében, de közel 60 százalékos az elfogadás a sportedzők körében is.

A vallásos válaszadók körében épp 50 százalék támogatja, hogy katonai vezetőnek vagy iskolaigazgatónak homoszexuális személyt válasszanak. Nem váratlan módon a hívők körében alacsony, alig 30 százalékos azok aránya, akik nem ellenzik, hogy egyházi vezető pozícióba meleg személy kerüljön.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.