Legyünk csak türelmesek…

Van-e pszichológiai magyarázata annak, hogy egyesek miért válnak fizetésképtelenné? A Psychological Science című folyóiratban megjelent kutatási anyag szerint a rossz hitelképességi mutatókkal rendelkezők sokkal türelmetlenebbek, inkább az azonnali jutalmakat választják, sem hogy várjanak egy nagyobbra.

A türelmesek több pénzhez jutnak

Két közgazdász végezte el a kutatást, akik a bostoni Viselkedési Közgazdaságtan és Döntés Állami Központjában dolgoztak. Nagyon érdekelte őket, hogy miként dőlnek be a hitelesek. „A közgazdászok leginkább intézményes okokat szoktak felsorakoztatni: a nem megfelelő előzetes átvilágítást, biztosítást” – mondta el Stephan Meier, aki jelenleg már a Columbia Egyetem munkatársa. A másik szerző, Charles Sprenger a Stanford Egyetemen helyezkedett el. „Ez valóban fontos szempont, de végeredményben emberek hoznak döntést a visszafizetéssel kapcsolatban. Ezért biztos, hogy több pszichés tényező is magyarázza, egyesek miért adósodnak el, mások pedig miért nem.”

Az adózási időszakban Meier és Sprenger 437 alacsony és közepes jövedelmű embert toborzott össze Boston egyik közösségi központjában, mely az adóbevallás terén ajánlott fel segítségnyújtást. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, és választhattak, hogy egy kisebb ajándékot kapnak azonnal, vagy egy nagyobbat később. Ezzel a teszttel szokták kiszűrni, hogy képes-e valaki a késleltetésre. A kérdésekhez eltérő időtartamok és összegek tartoztak. A résztvevők abba is beleegyeztek, hogy a kutatók felmérjék a hitelképességüket. A türelmetlen emberek rosszabb besorolást kaptak, az alacsony pontszám utalhat korábbi hitelproblémákra.

„Elvileg van abban valami, hogy a jövővel kapcsolatos elképzelések (vagyis a türelmetlenség) befolyásolják a döntéseket” – állapította meg Meier. „Az emberek adósságot halmoznak fel, aztán el kell dönteniük, hogy visszafizetik-e a tartozásukat, vagy másra költik a rendelkezésükre álló összeget. Ha nem törlesztenek, akkor rövid távú előnyökhöz jutnak – készpénz marad a zsebükben egyéb kiadásokra – de a problémák később jelentkeznek majd, amikor a főbérlő, esetleg a hitelintézet kezébe jut a rossz hitelminősítésük.

Meier arra is kitért, hogy a fizetésképtelenné válás nem mindig szándékos. Bárki elveszítheti a munkahelyét például. „Egy kicsit azonban stratégiai jellegű is ez a jelenség” – véli a kutató. “Néhányan elvégzik ezt a költség-előny elemzést, és inkább megtartják a pénzt, a következményekkel meg majd később foglalkoznak.”

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.