Legyen akaraterőd!

Akaraterő: Az emberi tulajdonság újra felfedezése. Ezzel a címmel jelent meg és került az eladási listák élére pár éve  Roy F. Baumeister, a Floridai Állami Egyetem professzorának, valamint John Tierney-nek, a New York Times tudományos újságírójának könyve, ami a mai napig az egyik legérdekesebb felfedezést taglalja az akaraterőről.

Az önszabályozás, vagyis az akaraterő kérdése a XIX. század óta érdekli a tudósokat. Baumeister először kétkedve állt neki a témának, de miután laboratóriumi feltételek mellett vizsgálta az akaraterőt, megértette, „miként ad kitartást, hiánya hogyan rántja magával az önkontrollt, a vér glükóztartalma hogyan táplálja ezt a mentális energiát.”

Az önbecsüléshez hasonló kérdésekkel már egyetemistaként sokat foglalkozott. A hetvenes években divatos volt az egót és az identitászavart tanulmányozni. Munkáját később többek között az akaraterő területén folytatta, mely az ő megfogalmazásában egy olyan mozgatórugó, melyre azért van szükség, hogy a kísértésnek ellen lehessen állni.

Baumeister áttörést jelentő kutatása megmutatta, hogy az önszabályozás kicsit úgy működik, akár az emberi test izmai: néha elfárad. A kutatás résztvevői olyan feladatokat kaptak, ahol valaminek ellen kellett állniuk.

Például valamilyen édességnek, vagy annak, hogy egy bizonyos állatra gondoljanak. Egy újabb akaraterőt igénylő feladat esetén azonban már romlott a teljesítményük, ami Baumeister szerint az „egógyengülés” következménye. Ennél is érdekesebb volt az, mikor a résztvevők cukortartalmú italt kaptak, ugyanis ilyenkor láthatóan javult az önkontrolljuk.

akaraterő

Nyilvánvaló, hogy a cukor energiával látta el az agyat, mely így újra munkába állt és újra működött az akaraterő. Amikor arra kérték őket, hogy kicsit változtassanak az életmódjukon – mozogjanak, vezessenek táplálkozási naplót – sokkal erőteljesebben tudták kontrollálni a saját életüket, ami azt bizonyítja, hogy egy elhanyagolt izomhoz hasonlóan az akaraterő is edzhető.

“Ez elég nagy újdonságot jelentett ezen a területen, ahogy az egóról gondolkodtunk, illetve a megértése sem hagyományos úton történt.” – magyarázta Baumeister, és hozzátette, hogy tudta, jelentős felfedezésre jutott. „Változást hozott, izgalmas, új fejlesztést. Az akaraterő tette az embert a legalkalmazkodóbb teremtménnyé, és most azt is felfedtük, miként segíthetünk másoknak használni azt. Ismét kiderült, hogy az akaraterő választ el minket más fajoktól és ad nekünk erőt.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.