Legyél te is szépségideál!

A kellemes megjelenés, a vonzó külső minden ember számára fontos. A szépségideálok korról korra, időről időre változnak.

Lépten-nyomon találkozhatunk a szépségünk ápolását biztosító termékekkel, a szépség fokozását ígérő különböző módszerekkel. Manapság mindenki nagyszerűen nézhet ki, nem kell más hozzá csak a legújabb csodákat ígérők krémek, pakolások, testápolók. A könyvesboltok polcai roskadoznak a legújabb fogyókúrás csodaszerekről és szépségideálokról szóló könyvektől, melyek pillanatok alatt a sikerlisták élére kerülnek. Azonban csodákat nem várhatunk ezektől a módszerektől. Hosszútávon biztos megoldást a rendszeres sport kínál, amivel megelőzhetők illetve lassíthatók a testi változások. A testmozgással meg tudjuk őrizni erőnlétünket, ápoltságunkat, egészségünket, lendületünket és derűlátásunkat is.

Szépségideálok

Szerencsére a szépség és az egészség nincs ellentmondásban egymással. A szépség szükséges, de nem elégséges feltétele az egészség. A szépségideál minden korban alkalmazkodott az egészséghez. A középkorban inkább a teltebb, pirospozsgás hölgy számított tökéletesnek. Ez érthető is: amikor a fertőző betegségeket nem lehetett gyógyítani, sokat számított, ha valakinek volt némi zsírtartaléka. A tehetősebbek, akik jobb körülmények között éltek változatosabb étkeztek, így egészségesebbek is voltak. A teltebb nők a termékenység szimbólumai voltak, ami a magas csecsemőhalandóság idején volt fontos tényező.11289A múlt század közepére a szépségideál megváltozott. Előnybe kerültek a vékony, törékeny nők. Nyilvánvaló, hogy ekkor már az volt a cél, hogy a nő a gyengeségét hangsúlyozza, a férfiban a gondoskodó ösztönt ébressze fel.

A mai modern világunkban a fertőző betegségek száma és a csecsemőhalandóság jelentősen csökkent, de ezzel párhuzamosan az úgynevezett civilizációs betegségek (elhízás, cukorbetegség, szív- és keringési betegségek) megsokszorozódtak a lakosság körében. Minthogy ezek leginkább testmozgással előzhetők meg, korunk szépségideálja a sportos alkat, megfelel annak az eszménynek, hogy a szép egyben egészséges is legyen. Mi lehet fontosabb az egészségnél, a jó erőlétnél és a szépségnél?11290Rendszeres sporttal formálhatjuk alakunkat

A testalkat részben öröklött sajátosság, melyet nem tudunk teljes mértékben megváltoztatni. Megfelelő edzéssel viszont lefogyhatunk vagy erősíthetjük és kidolgozhatjuk izmainkat. Ahhoz, hogy nőiességünket megőrizzük, ismernünk kell testalkatunkat, meg kell tanulnunk, hogyan tudjuk testünk arányait a leghatékonyabb módszerrel megváltoztatni.

A legfontosabb, hogy elfogadjuk önmagunkat. Ha elégedettek vagyunk külsőnkkel, önbizalmunk sugározni fog környezetünk felé is. Aki nem érzi jó magát a bőrében, az élet egyéb területén sem boldogul. Mozgással viszont mindez jól javítható.

Forrás: