Legalizálják a prostitúciót?

Egy friss közvélemény-kutatás szerint tízből közel négy amerikai válaszadó helyesnek gondolná a prostitúció legalizálását.

A támogatók egyik leghangsúlyosabb érve az "iparágtól" remélt jelentős adóbevétel.A közelmúltban lebukott madám borzolja a kedélyeket New Yorkban. A négygyermekes családanyáról kiderült, 15 éve irányít egy, az Upper East Side-on működő kuplerájt, amely kizárólag a legfelsőbb körökből származó vendégeket szolgált ki. Az állítólag milliós vagyont felhalmozó Anna Gristina jelenleg előzetes letartóztatásban van, a bíróság 2 millió dolláros óvadék ellenében helyezné csak szabadlábra.

Az eset kapcsán a YouGov közvélemény-kutató végzett felmérést arról, mit gondolnak az amerikaiak a prostitúció esetleges legalizálásáról. A válaszadók közül tízből közel négyen a törvényesítés mellett foglaltak állást: 12 százalék szerint mindenképpen, 26 százalék szerint valószínűleg jó ötlet lenne a prostitúció legalizálása. A megkérdezettek 48 százaléka utasította el a felvetést: 17 százalék semmiképp, 31 százalék inkább nem tartja jó ötletnek a gondolatot.

nyakl%25C3%25A1nc

A kutatók azok körében, akik egyetértettek, arra is rákérdeztek, milyen okokból tartják célszerűnek az illegális tevékenység törvényesítését. Az egyetértők 15 százaléka úgy nyilatkozott, a prostitúció morálisan nem helytelen, így nincs ok a kriminalizálására. 11 százalék szerint a törvényesítéssel visszaszorítható lenne az szexiparban érdekelt szervezett bűnözés. 26 százalék az egészségügyi körülmények javulását, 25 százalék a kiskorúak és a nők hatékonyabb védelmét remélné a változástól. A válaszadók 23 százaléka szerint pedig jól jönne a gazdaságnak, ha a szexuális szolgáltatások piacát meg tudná adóztatni az állam.

A legalizálást ellenzők 44 százaléka szerint a prostitúció morálisan helytelen. 17 százalék azzal érvel, a tevékenység ellentmond a vallási tanításoknak, 9 százalék szerint pedig aláássa a házasságokat. Az ellenzők 25 százaléka tart attól, hogy a prostitúció elősegíti a nemi betegségek terjedését, 5 százalék pedig attól fél, a legalizálással nőne a kereslet a szexuális szolgáltatás iránt.

A YouGov adatai szerint a nők 57, a férfiak 40 százaléka ellenzi a prostitúció törvényesítését.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: