Lagom – Ezért olyan boldogak a svédek

A skandinávokat (svédeket, dánokat, norvégokat) rendszeresen a világ legboldogabb népei közé sorolják – pedig országaikban gyakori vendég a hideg és a sötétség. Mi lehet a titkuk?

“Hát sok pénzük van”, mondhatná valaki a hátsó sorból, de mindannyian tudjuk valahol legbelül, hogy a sok pénz önmagában nem boldogít. A lottó főnyeremények korábbi nyerteseinek nagyja néhány év alatt elherdálja vagyonát.

Létezik olyan, hogy túl sok pénz. Felmérések mutatják, hogy bizonyos vagyonmennyiség felett boldogtalanabbak az emberek. Na meg persze bizonyos vagyonmennyiség alatt is.

De van egy mennyiség, ami pont elég.

És akkor el is érkeztünk a svédekhez. Létezik egy kifejezés a svéd nyelvben, amely más nemzetek szókincsében nem található meg: ez a Lagom. (Ejtsd: laa-góm).  Nem annyira működőképes marketingszempontból, mint a dánok hygge-ja, ezzel nehezen lehet eladni díszpárnákat, gyertyákat és puha takarókat.

(Persze a hygge is jó dolog, csak a marketinggépezet kicsit lebutította és üres néphisztériát csinált belőle. Talán lesz cikk a későbbiekben róla, mi is a hygge igazi lényege. – a szerk.)

A Lagom jelentése körülbelül “sem túl sok, sem túl kevés”. Pont elég. Ez jellemzi a nemzet hozzáállását az élet minden területéhez.

Ez a nép nem szereti a túlzásokat – az egyensúlyban hisz.

A svédek úgy vélik, a lagom, vagyis az észszerű mértékletesség a kulcs a sikeres, boldog, kiegyensúlyozott élethez.Persze néha ők is túltolják a dolgokat – például a nyári napforduló ünnepén, Szent Iván éjszakáján, amikor a legtöbben elképesztően lerészegednek –, de itt a néha a lényeg. Utána pedig nem büntetik magukat szigorú absztinenciával, folytatják tovább a dolgokat, mint mi sem történt volna, egészen a következő ünnepig.

Erről az érdekes hozzáállásról írt egy Lagom című könyvet Niki Brantmark, a My Scandinavian Home szerzője. Melegen ajánlom, ha beszélsz angolul. Élvezetes és hasznos olvasmány, gyakorlati tippekkel.

Összegyűjtöttem belőlük egy szép csokorral; a legtöbb egészen apró dolog, mégis rengeteget dobhatnak életminőségeden.

A svédek és az egészség

A svédek átlagosan több mint 80 évig élnek, amivel messze a világ élbolyába tartoznak. A titok: egészséges étrend, sport, mértékletesség – na meg egy-két svéd trükk. 

A svéd étrend

Az északi étrend az egyik legegészségesebb a világon. A fehérjében, telítetlen zsírokban és rostokban gazdag ételek segítenek az egészség mellett az ideális testsúly megőrzésében is.

Halak, bogyós gyümölcsök, krumpli, zöldségek, magvak, na meg a minden étkezés mellé kínált a svéd ropogós kenyér, a knäckebröd. És persze az irdatlan mennyiségű, lórúgás erejű kávé. A mértékletes kávéfogyasztás (napi öt csészénél nem érdemes többet inni) rengeteg jótékony élettani hatással jár: az antioxidánsok és tápanyag jót tesznek a szívednek, csökkentik a sclerosis multiplex és mellrák kockázatát.

A svédeknél különösen komoly kultúrája van a kávézásnak: gyakran tartanak “fikapaus” (ejtsd kb.: fíkápáüsz) névre hallgató szüneteket munka közben, amikor is egy csésze kávé és egy finom süti mellett lazítanak.

Sport

A svédek imádnak kirándulni. Nem számít, milyen idő van, felveszik a túrabakancsot, aztán irány a rengeteg erdő egyike. Úsznak a tavakban és a tengerben, vitorláznak, futnak, sétálnak. Sokan Volvo vagy Saab helyett a biciklijükkel közlekednek a városban, évszaktól függetlenül.

Vegyél példát róluk. Nem feltétlenül kell lemenned az edzőterembe ahhoz, hogy formában legyél, és nem muszáj a kockahasra hajtanod – de ha odafigyelsz a mindennapi mozgásra, a tested biztosan megköszöni.

Már az is sokat segít,

ha a mozgólépcső helyett reggelente a lépcsőt választod,

ha kocsival jársz, messzebb parkolsz,

ha buszozol, egy megállóval előbb szállsz le,

sétálsz.

Persze ha komolyan gondolod a mozgást, mindenképp érdemes legalább heti három, 30 perces saját testsúlyos/súlyzós/TRX-es edzést beiktatni.

Szauna

Köztudott, hogy a svédek imádnak szaunázni – életkortól függetlenül szinte mindenki szeret a dögmelegre fűtött fakabinokban ücsörögni vagy feküdni. A szaunázás jót tesz a szívnek, javítja az anyagcserét és a vérkeringést, és erősíti az immunrendszert.

Hogyan szaunázz?

Tiszta, száraz testtel lépj be, papucs és ékszerek nélkül, szaunatörölközővel. Terítsd a padra, ülj vagy feküdj rá, és maradj bent 5-15 percig (ameddig jólesik), utána menj ki, tolj egy hideg zuhanyt (vagy menj be a merülőmedencébe), és feküdj le valahova pihenni legalább annyit, amennyit szaunáztál. Ez így egy szaunakör; érdemes kettőt, hármat beiktatni egy alkalommal. Ha többen mentek szaunázni, és más is van rajtatok kívül, ne beszélgessetek bent, hadd relaxáljanak a többiek is. Ha pedig nem érzed elég melegnek a kabint, kérdezd meg a bent ülőket, hogy önthetsz-e még vizet a kövekre.

Morgondopp

A svédek többsége szereti lendületesen kezdeni a napot: ha víz közelében laknak, még a reggeli kávé előtt kisétálnak a mólóra a kis köntösükben, ledobják magukról, és merülnek egyet. Akkor is, ha baromi hideg a víz.

Miért jó ez?

Egyrészt felébreszt – a hideg víz kiűzi szemedből az álmot seperc alatt.

Másrészt növeli az akaraterőt, erősíti az immunrendszert, csökkenti az allergiás tüneteket, növeli a libidót (férfiaknál magasabb lesz a tesztoszteron-, nőknél az ösztrogénszint), ráadásul antidepresszáns hatása is van.

Nincs tó a közelben?

A szokásos zuhanyzás végén állítsd a leghidegebb fokozatra a csapot, és slagold le magad vele mindenhol lehetőleg 1-3 percig. Nem szépítek: az elején borzalmasan rossz lesz – és később sem szokod meg, viszont hamar érezni fogod a hatását.

A svédek és a siker

Mit jelent neked a siker? Minimum hétszámjegyű összeget a bankkártyádon, menő kocsit és fullos lakást?

Sokan azt hiszik, ha elérik a fentieket, akkor lesznek boldogak. Persze, a pénz segít, de csak egy eszköz, hogy megvalósítsd az álmaidat. Ha folyamatosan a pénzt hajhászod, közben elfeledkezel az igazán fontos dolgokról.

A svédek ebben is a Lagom szemléletet követik. Nem kell nekik olyan sok, legyen pont elég. Nem kell mindig megvenni a legújabb iPhone-t, nem kellenek minden hónapban új ruhák, hiszen az élet nem erről szól. Ne ezek legyenek az elsődleges célok.

Persze nincs semmi baj a mértékletes luxusfogyasztással, de ha a pénz hajszolása tölti ki a mindennapjaidat, nem tudsz foglalkozni azzal, ami igazán fontos: nem marad idő és hely a szeretteidnek és a dolgoknak, amiket élvezettel csinálsz.

Saját bőrömön is megtapasztaltam. Volt idő, hogy túl sokat dolgoztam – olyan munkákat is elvállaltam, amelyeket annyira nem csináltam szívesen, de a pénz nagyon motivált. Pár hónap után teljesen stresszes lettem, elvesztettem a lelkesedésemet, ráadásul szabadidőm is alig maradt. De legalább többet kerestem: rendelhettem online egy csomó olyan dolgot, amit előtte nem engedhettem meg magamnak.

Egy idő után rájöttem, hogy ez így nagyon nem jó. A vásárlások közben persze dübörgött a véremben az adrenalin, nyálcsorgatva kattintottam a “KOSÁRBA” gombra, és az egekbe szökött a dopaminszintem, amikor végre megrendeltem az adott cipőt/ruhát/lemezt/könyvet/lakberendezési kiegészítőt/stb.-t. Megjutalmaztam magam a kemény munkámért – igazán megérdemeltem, nem?

Mindig volt valami újabb dolog, amire vágytam – ez motivált, a folyamatos hajsza.

Így utólag már látom, hogy hülye voltam.  Végül pár munkaprojektnek vége szakadt, és a kezdeti ijedtség (“mi lesz velem most, hogy kevesebbet keresek?”) után rájöttem, hogy végre van időm. Szabadidőm, amikor azzal foglalkozom, amivel tényleg szeretnék. Azokkal tölthetem, akiket szeretek. És kevesebb pénzzel jóval boldogabb voltam, mint előtte.

Jó lecke volt.

Be kell lőni egy pénzmennyiséget, ami lagom, pont megfelelő mennyiségű. Ami pont elég, ahhoz hogy kényelmesen, boldogan eléldegélj belőle, és erre kell törekedni.

A svédek erre már jóval előttem rájöttek. Náluk a munkamániás nem díszes titulus, a sztahanovista, folyton túlórázó munkatársaktól inkább megkérdezi a főnök, hogy “Figyu, minden rendben? Túl sok feladatot sóztunk rád vagy valami más baj van?”. Sajnos nálunk nem ez jellemző a munkáltatók többségére, de vannak ismerőseim, akik önként vállaltak rendszeresen túlórát, és a kapott pénzt aztán elszórták a fast fashion üzletekben.  Nem biztos, hogy megéri.

Szünet

Alapvetően nincs gond azzal, ha sokat melózol, főleg ha szereted a munkádat. A kemény, becsületesen végzett munka elengedhetetlen, de ha túltolod, könnyen a meló-pótcselekvések-fáradtság szentháromságának rabságába esel. A lényeg, hogy okosan dolgozz és keményen, nem az, hogy sokat. A munkád minősége legyen mérvadó, ne a mennyisége.

Fontos ezért, hogy tarts szüneteket.

Jó példa erre a már említett fikapaus, vagyis kávészünet: a sok svéd a legnagyobb hajtás közepette is leül kávézni és sütizni a munkatársaival vagy akár egyedül – sok munkaszerződésben meg is határozzák a napi kávészünetek számát.

És a szünetelés bizony segít a hatékonyság növelésében. Nem hiszed?

Volvo, Spotify, Saab, IKEA, Tetra Pak, Skype, H&M… Mind svéd márka.

Tarts rendszeres szüneteket, ha a munkahelyed engedi. Időnként állj fel az íróasztaltól, menj ki egyet levegőzni, tornázz egyet, ülj le kávézni, olvass el egy rövid novellát vagy érdekes cikket. Ne húzd el, de egy kis feltöltődés segít az egyensúly és így a hatékonyság megőrzésében.

A svédek és az emberi kapcsolatok

A svédek sokak fejében hűvös és távolságtartó emberekként élnek. Valójában nagyon barátságosak, csak nem hisznek a bájcsevejben és a hamis bókokban. Nem kötnek elhamarkodottan barátságokat, viszont nagyon megbecsülik az igaz barátokat, és mindig szakítanak időt egymásra.

Ugyanez igaz a párkapcsolatokra, nagyon komolyan gondolják őket. Egyenrangú felekként élnek együtt, nincs olyan, hogy az egyikük megkeresi a kenyérre valót, a másikuk pedig gondoskodik a gyerekekről és mosogat. Mindketten dolgoznak és a házimunkát is felosztják, az alapján, hogy ki melyik feladatot preferálja. Ha akad olyan, amiért egyikük sem lelkesedik, váltásban csinálják.

Ha kihallgatod a svédek beszélgetését – a dallamos nyelv mellett –, az tűnhet fel, hogy nem vágnak egymás szavába, sőt, sokszor hümmögésekkel tarkított szüneteket tartanak a párbeszéd közben, amíg átgondolják, hogy mit mondjanak. Nem félnek hallgatni, figyelnek a másikra, tanulnak egymástól. És közben nagyon őszinték – de nem bunkó módon.

A svédek és a stílus

A skandinávok elképesztően stílusosak – ami ruházatukban és otthonaikban is megnyilvánul. Mi ennek a titka?

Egész egyszerűen nem spilázzák túl. Lagom az egész.

A minőség mindig fontosabb náluk, mint a mennyiség: kevés ruhájuk és bútoruk van, nem vásárolnak feleslegesen, inkább olyan darabokat választanak, amelyek egy életre – vagy legalábbis sok-sok évre – szólnak.

Nézz meg egy tetszőleges street style fotót mondjuk Stockholmból: nincs túlbonyolítva az outfit, nincs millió kiegészítő, semmi feltűnősködés, csak néhány menő ruhadarab, amelyek illenek az időjáráshoz és az alkalomhoz, és tökéletesen passzolnak viselőjükre. A svédek nem követik mindenáron a trendeket: ha tényleg tetszik nekik az irányzat, akkor csak óvatosan, finoman illesztik bele a divatos darabokat a ruhatárukba. Ha szeretnél olyan letisztultan és menőn öltözni, mint egy skandináv, ne újabb cuccokat vegyél: inkább ritkítsd meg a jelenlegi ruhatáradat.

(Erről még a hónapban indítunk egy új sorozatot. – a szerk.)

Ugyanez a helyzet a svéd (és alapvetően a skandináv) lakásoknál is: a legtöbb meglehetősen szellősen van berendezve, mivel nincsenek felesleges cuccaik, nem kell túlzsúfolni a szobákat. A szellősség ellenére a legtöbb helyen jellemző az otthonosság; a könyvek, gyertyák, képek, szobanövények és különleges személyes dísztárgyak élettel töltik meg a teret. Ha IDE kattintasz, több példát is találsz.

Afent felsoroltak nyilván nem illenek minden svédre, köztük is bőven akadnak boldogtalanok és bunkók, és persze náluk is vannak problémák,  de az alapvető lagom hozzáállás szerintem nagyon sokat segít az életminőség javításában.

A mai esztelenül rohanó, túlfogyasztó világban nagyon jó példát szolgáltatnak a svédek: érdemes néha kicsit megállni, és túlzásoktól, felesleges stressztől mentesen élvezni az életet.

Írta:  

A cikk megírásában rengeteget segített Niki Brantmark Lagom: Not Too Little, Not Too Much: The Swedish Art of Living a Balanced, Happy Life című könyve, amit IDE kattintva rendelhetsz meg.

A képek forrása: ITTITTITTITTITTITTITTITTITTITTITT

Forrs: Inspirációk


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.