Kutyával strandolni

Itt a nyár, a strand szezon, a kutyások ilyenkor legszívesebben kedvencükkel mennek vízpartra. Hova lehet őket is vinni?

A fürdőhelyek üzemeltetéséről szóló kormányrendelet szerint csak oda, ahol nem fürdenek emberek, vagyis kijelölt strandra semmiképp. Valószínűleg már be sem engednek bennünket (kivéve, ha vakvezető kutyával vagyunk). Amennyiben mégis becsempésszük kutyánkat, akkor bírságot is kaphatunk!

Maradnak tehát az emberi fürdésre nem kijelölt partszakaszok, legyen szó tavainkról, vagy folyóinkról. Akinek ez kevés, elviheti kedvencét uszodába: itt a vízhez szoktatás mellett kezelhető a kutyák víziszonya is, ami többnyire valamilyen pszichés sérülésből fakad. Bár kutyastrandból egyelőre kevés van, jelzi az igényeket, hogy nemrég Szegeden is nyílt egy.

Bárhol is fürdetjük a kutyánkat, vigyünk neki is törölközőt, folyadékot itatótállal és egy kis harapnivalót! Hosszabb szőrű kutyánkkal nehéz hazaindulni akár kocsival, akár tömegközlekedéssel. Amennyiben még nagyon vizes, a rövidebb szőrű jószágokat is érdemes áttörölni, nehogy megfázzanak!

kutyak6401

Az intenzív, szokatlan mozgástól megszomjazhat, meg is éhezhet, és vannak olyan kutyák, akik szívesebben isznak a megszokott módon, és nem úszás közben, a jutalomfalat pedig biztos jár egy nagy fürdőzés után. Ha mégis természetes vizekben úsztatunk, a kutya egészsége és biztonsága érdekében nem árt figyelembe venni a következőket:

– Lehetőleg ne úsztassuk kutyánkat erős sodrású folyóvízben! Elragadhatják örvények, ez akár az életébe is kerülhet!

– Csak olyan partszakaszon engedjük vízbe, aminek a feneke nincs tele a lábát felsértő, megsebző tárgyakkal (törött üveggel, cserépdarabokkal, éles kövekkel)! A kutya élvezi a vizet, önfeledt szórakozása közben nem figyel az ilyen veszélyekre.

– Olyan, sekély partokat válasszunk, ahol biztonságosan, lassan ereszkedhet bele a vízbe, és onnan könnyen ki is tud jönni! Ez nekünk is hasznos, ha vele együtt fürdőznénk egyet!

– Bár a kutyák nagy többsége szereti a vizet, és ösztönösen úszni is tud, soha ne erőltessük kutyánknál a vízbe menést! Akkor fürödjön, amikor neki úgy tetszik!

– Fürdetéshez vegyük le a bolhanyakörvet!

– Csak olyan minőségű vízbe vigyük kutyánkat úszni, amit meg is ihat! Négylábú kedvenceink előszeretettel lefetyelnek fürdés közben, így fokozottan ki vannak téve a szennyezett víz okozta kockázatoknak!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.