Kultúrálódjunk a boldogságért

Egy norvég kutatás szerint egészségesebbek és boldogabbak azok az emberek, akik rendszeresen vesznek részt kulturális vagy vallási eseményeken.

Felmérés a boldogságért

A felmérés szerint a kultúrára adó férfiak 9, a nők 3 százalékkal nagyobb valósínűséggel örvendenek jó egészségnek, mint az ilyesmivel nem foglalkozó társaik. Az igényes férfiak emellett sokkal elégedettebbek az életükkel, és kevésbé vannak idegességnek és depressziónak kitéve – állítja Koenraad Cuypers, a Norvég Műszaki- és Tudományegyetem kutatója.

Noha a szakemberek nem állítják, hogy a kultúra szeretete minden esetben hozzásegít az egészséges élethez, az biztos, hogy van kapcsolat a kettő között. A boldogság már nehezebben mérhető terület, de évekig tartó, 50 ezer ember bevonásával készült kutatással ezt is megpróbálták vizsgálni. Az erről szóló tanulmány a Journal of Epidemiology & Community Health című lapban jelent meg.

kultúra

A kutatók két csoportba osztották a szabadidős elfoglaltságokat. Az elsőbe tartozók csak a megfigyelést követelték meg, mint például a színház vagy a múzeumlátogatás. A második csoport tevékenységei aktív részvételt kívántak, mint a sport vagy az éneklés. Azok közül, akik bármelyik típusban részt vettek legalább öt alkalommal fél év alatt, 91 százalék vallotta, hogy elégedett az életével. A csupán egyszer részt vevők között ez az arány 84 százalék volt. Mindkét nem tagjai közül az aktivitást igénylő elfoglaltságot végzők bizonyultak a leginkább egészségesnek, ezen felül a férfiakra az egyházi jellegű tevékenység is nagyon jó hatást gyakorolt.

A kutatók szerint a jelenség magyarázata az, hogy ezek hatással vannak az agyra, erősítik az immunrendszert és a csökkentik a stressz-szintet. Ugyanakkor az is lehet, hogy fordított az összefüggés: az egészséges emberek többet mozognak. Ezért ismerik el a kutatók is, hogy nem kell hamar messzemenő következtetéseket levonni az eredményekből.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.