Kulcs a mindennapokhoz: indulatkezelés

Napjainkban a fokozott stresszhatásoknak köszönhetően hajlamosak vagyunk egyre ingerültebben viselkedni – erre jelenthet megoldást az indulatkezelés, amely már a nevelés kezdetén nagy segítséget jelenthet mind a szülőknek, mind a gyerekeknek.

A hiszti például egy tipikus indulatkezelési zavar, annak a megnyilvánulása, hogy a kisgyermek nem tudja kezelni az érzelmeit.

Roboz Zsóka mediátor szerint az indulatkezelésre gyerekkorban készülünk fel. Fontos tudni, hogy ez nem feltétlenül a nevelés, inkább a minta által történik, ami előttünk van. Saját konfliktuskezelési megoldásaink elsősorban abból erednek, amit a szüleinktől láttunk gyermekként. A társadalmi normák fellazultak, egyúttal sokkal nagyobb nyomás is van rajtunk, mint régebben. Az indulatkezelés folytán semmiképp nem megfelelő hozzáállás, ha megpróbáljuk elnyomni, vagy elfojtani magunkban a haragot: a cél, hogy megtaláljuk azt a csatornát, ahol ezt el tudjuk vezetni. Vitáinkban célszerű a saját nevünkben beszélni, nem másra hivatkozni, nem személyeskedni.

Takács Péter pszichológus szerint, amikor indulatosak vagyunk, beszűkül a tudatunk, amelynek hátterében egy alapvető frusztráció lehet. Ennek tűrése mellett célszerű lenne megtanulni a késleltetést is. Sajnos a konfliktusos szituációk felnőttkorban sokszor egoizmussal társulnak. Ugyanakkor a felnőttkorban elvárható mentális fékek gyermekkorban még sajnos nem működnek.

Ne csak magunkra figyeljünk!

A pszichológus szerint a gyermekek még nem rendelkeznek időtudattal, nem időben gondolkoznak, ezért elfogadhatatlan számukra az, ha valamit nem kapnak meg azonnal. Fontos hogy a gyermekek oldalán legyen egy türelmes felnőtt, aki mellett egy gyermek megtanulhatja, hogy az eredmények nem azonnal és nem maguktól jönnek, de nem is ezek a legfontosabb dolgok, hanem a szüntelen tanulás.

Robocz Zsóka szerint az indulat önmagában nem bűn, mi több, évezredeken keresztül a harci ösztön és az önvédelem mozgatórugója volt élettani hatásai miatt. Manapság a legnagyobb stresszfaktor az, hogy nem tudjuk levezetni.

Takács Péter szerint egyre több a türelmetlenség és a verbális/fizikai agresszió. Nehezen jutunk el odáig, hogy mások szempontjai szerint értékeljünk adott dolgokat, ezzel párhuzamosan azonban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nekünk minden jár, mégpedig azonnal. Az adrenalinszintünk emelkedésével azonnal kialakul bennünk az ,,üss, vagy menekülj” reakció.

stressz

Több módszer is segíthet

Robocz Zsóka egyik meglátása, hogy a vallás, az istenhit segíthet, morális gátlótényezőként szolgálhat, de hasznunkra lehet a sport is, amellyel féken tartható a kortizolszint. Ugyanilyen fontos, hogy legyen egy hobbink, amelyben el tudnk mélyülni, ugyanis csak ez az elmélyülés lehet az, ami kizökkent minket az aktuális stresszhelyzetből. A harmadik, azonnali segítség lehet a saját légzésünk kontrollálása, amely a három másodpercen keresztül történő belégzésből, majd az ugyanennyi ideig tartó kilégzésből áll.

Fontos az önismeret is, hogy tudjuk magunkról, hogy melyek azok a szituációk, amelyekben rendszeresen ingerülten reagálunk.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.