Koronavírus-fertőzés után: ilyen tünetek esetén javasolt a kivizsgálás

A jelenlegi adatok szerint, 2020 december elején az országban közel 70 ezren gyógyultak meg a koronavírus-fertőzésből, ám úgy tűnik, hogy a valódi, teljes felépülés sokaknál még hosszabb időt vesz igénybe.

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a fertőzés akár hetekig vagy hónapokig is tartó tüneteiről és azok kezeléséről beszélt.

Az enyhe tünetek után is jelentkezhetnek szövődmények

Gyakori tünet a fáradtság koronavírus-fertőzés után.

Foto:123rf.com

A koronavírus-fertőzés az esetek többségében – 80% körül – enyhe tünetekkel zajlik. Súlyosabb, kórházi kezelést is igénylő tünetek kialakulása rendszerint az idősebb, vagy a krónikus -elsősorban magas vérnyomássalcukorbetegséggel élő- betegek, elhízottak körében szokott előfordulni.

 

Úgy tűnik azonban, hogy ha a fertőzés enyhe tünetekkel is zajlik le, a szövődményei kiszámíthatatlanok, valójában nem lehet előre megmondani, hogy kinél, milyen hosszú lesz a teljes lábadozás ideje – erre figyelmeztetnek a Mayo Klinika orvosai is.

COVID-19 utáni szindróma

A súlyosabb és az enyhébb lefolyású fertőzés után is jelentkezhetnek hosszútávú, akár hetekig, hónapokig fennálló panaszok. A leggyakoribb tünetek:

 

Előfordulhatnak még az alábbi panaszok is:

  • a szaglás és az ízérzékelés elvesztése
  • izomfájdalom
  • fejfájás
  • gyors szívverés
  • memória, koncentrációs és alváspanaszok
  • kiütések
  • hajhullás.

A tüdőt érintő elváltozások

Dr. Tárnok Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-fertőzés által okozott tüdőgyulladásból való teljes felépülés hosszabb időt vehet igénybe, ám az elhúzódó légúti panaszok akkor is jelentkezhetnek, ha enyhébb tünetekkel vészeltük át a betegséget.

Az EClinical Medicine folyóiratban közölt kutatásban részt vett, átlagosan 48 éves korú betegeknél attól függetlenül jelentkeztek az elhúzódó tünetek, hogy enyhébb vagy súlyosabb panaszokkal zajlott-e le a fertőzés. A legtöbben légszomjra és köhögésre panaszkodtak. A koronavírus-fertőzés után 3 hónappal később készült mellkas CT lelet a résztvevők 70 százalékánál mutatott eltérést, míg a légzésfunkció a betegek 25%-nál volt kóros.

 

COVID után tüdőgyógyászati kivizsgálás.

Foto:123rf.com

Hasonló megfigyelésre jutottak az innsbrucki kórház orvosai is, akik a járvány európai megjelenésének kezdetén kezelt betegeik állapotát követték nyomon. A 61 év átlag életkorú pácienseknél az átlagosan 13 napos kórházi tartózkodást követő 6 és 12 hét múlva végeztek átfogó – laboratóriumi, CT és légzésfunkciós – vizsgálatokat. Az első kontroll alkalmával a betegek több mint felénél tartós légszomj és köhögés állt fenn, és a CT 88%-uk esetében mutatott tüdő károsodást. A következő vizit alkalmával a tüneteik javultak, a CT eredmény a betegek 56 százalékánál volt kóros.

 

A szakemberek szerint tehát a tüdő képes regenerálódni a koronavírus-fertőzést követően, ám a teljes felépülés hosszabb időt vehet igénybe. A betegségen átesett személyeknek tehát nagyon fontos a fokozatos visszatérés a korábbi életvitelükhöz, kiváltképp az intenzívebb terhelés, sportolás tekintetében.

Tüdőgyógyászati kivizsgálás COVID után

Összegzésként dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen és elhúzódó légúti tüneteket tapasztal, lehetőség szerint vegyen részt tüdőgyógyászati kivizsgáláson.

 

„Ha a betegség tüdőgyulladást okozott, a lezajlását követő 6-12 hétben komplex kivizsgálás javasolt. Ha a páciens enyhébb tünetekkel esett át a fertőzésen, de elhúzódó panaszai vannak, például krónikus fáradtság, nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, szintén javasolt szakorvosi vizsgálaton részt vennie. Az elvégzett vizsgálatokkal az elváltozásokat idejében diagnosztizálni lehet, egyénre szabott kezeléssel a tüneteket csökkentjük, és a további szövődményeket is megelőzhetjük.”

Forrás: Tüdőközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.