Kopik a barnaság? Itt az ideje elmenni anyajegyszűrésre

Az új vagy megváltozott anyajegyeket fontos mielőbb ellenőriztetni.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a nyaraláson összeszedett barnaságunk mellett az anyajegyeink is halványodnak, vagyis visszatér az eredeti színük, érdemes megejteni az éves anyajegyszűrést. Dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus szerint ugyanis ilyenkor valós képet lehet kapni az anyajegyekről, a bőr általános állapotáról. 

A fényszegényebb hónapok alkalmasabbak az anyajegyszűrésre

Nyár végén, ősszel ideális az idő az anyajegyszűrésre.

A nyári hónapokban sokan tapasztalhatják, hogy az UV-sugárzás hatására nem csak a bőrük, de az anyajegyeik is besötétednek. Ez teljesen természetes jelenség, hiszen fény hatására a pigmentált részek, vagyis azok a bőrterületek, amelyeken több a festékanyag, szintén sötétebbé válnak. Így lehetséges az, hogy a korábban világosbarna anyajegyek is sötétbarna színűek lesznek. Ugyanez a jelenség figyelhető meg bizonyos hormonális változások hatására, például kamaszkorban és a terhesség során.  Nem kell tehát megijedni a színváltozás láttán, de az éves anyajegyszűrés feltétlenül fontos.
Azért érdemes megvárni az anyajegyszűréssel az őszt, és a fényszegényebb hónapokat, mert ha a bőr és az anyajegyek is visszanyerik eredeti, világosabb színüket, természetes képet alkothatunk róluk. Legjobb, ha valaki az évnek mindig azonos hónapjában vesz részt a szűrésen, hiszen ha készült fotódokumentáció, így egy hasonló állapotú képpel hasonlíthatjuk össze az új képeket – ismerteti dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus. – Természetesen, ha nem rutin ellenőrzésről van szó, hanem valamilyen változás vizsgálatáról, nem szabad megvárni a barnaság elmúltát, azt a lehető leggyorsabban bőrgyógyásznak kell megmutatni.

Nem ajánlatos mesterségesen fenntartani a barnaságot

Mind a leégés, mind a túlzott szoláriumozás növelheti a bőrrák esélyét.A nyári természetes barnaság elmúltával sokan szeretnék mesterségesen fenntartani a sötétebb bőrszínt, ezért szoláriumba járnak. Nekik tudniuk kell arról, hogy a szoláriumokban alkalmazott UVA tartományú fény szintén provokálja az anyajegyeket és már az is igazolt, hogy az UVA is lehet rákkeltő hatású. (Még a köröm géllakkozásához használt UV-lámpák is növelik a rizikót bizonyos esetekben.) Ráadásul az UVA-fény hosszú távon, rendszeres, szoláriumba járás vagy napozás során a bőr felső rétegein áthaladva a mélyebb rétegekben okoz károsodást, így a bőr idő előtti öregedését, a feszesség csökkenését eredményezi.
– Azt kellene tudomásul vennünk, hogy a bőr „nem felejt” és minden napon töltött órát, valamint az UV-sugárzás káros hatását megőrzi, és tulajdonképpen összeadva raktározza. Vagyis minden egyes napozással és leégéssel egyre növekszik a későbbi a bőrdaganatok kialakulási valószínűsége – hangsúlyozza Szántó doktornő.

Vajon az anyajegy viszketése olyan jel, ami miatt anyajegyszűrést kellene végeztetni? Közismert, hogy az anyajegyek többsége teljesen ártatlan, de egyes esetekben felmerülhet a bőrdaganat gyanúja is.

Veszélyes, ha viszket az anyajegy?

Változások, amelyekkel bőrgyógyászhoz kell fordulni

Habozás nélkül bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az alábbi változásokat tapasztaljuk egy-egy anyajegynél:

  • Megváltozik, egyenetlenné válik a színe. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
  • Megváltozik a határa, terjedni kezd a bőrfelszínen.
  • Aszimmetrikussá válik a meglévő anyajegy, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
  • Megváltozik a felszíne, a lapos anyajegy megvastagodik, kiemelkedik a bőrből.
  • Felmaródás, kisebesedés, viszketés vagy vérzés jelentkezik.
  • Új bőrképlet, folt, anyajegy jelenik meg a bőrön.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.