Kollagén – mi az igazság jótékony hatása kapcsán?

Számos előnye már bizonyított

Napjainkban sokan választják a kollagén alkalmazását, ha szeretnének fiatalosabb, frissebb arcot, rugalmasabb bőrt. De valóban olyan hatásos? Mit mondanak erről a kutatások?

Ha fiatalosabb külső a cél, manapság nem a plasztikai műtét az elsőszámú lehetőség. Ott van például a kollagén is, amely lassabb, de vágás nélküli beavatkozást kínál.

2019 januárjában a harmincas Jessica Sansevera belenézett a tükörbe, s úgy találta, hogy az ünnepek komoly nyomot hagytak az arcán. A téli szárazság és a stressz elmélyítette a finom vonalakat a bőrén, a koffein és a cukor túlzott mértékű fogyasztása miatt pedig rosacea-hez kapcsolódó pattanások jelentek meg szája körül. A jelenség cseppet sem illett egy 30-as nőhöz – a kétgyermekes anyuka ráadásul érzékeny bőre miatt számos krémet, kezelést nem használhatott.

Bőrgyógyásza tanácsára másfajta megközelítést választott – elkezdett a reggeli smoothie vagy kávé mellé kollagént fogyasztani. Bőre egy hónapon belül pattanásmentes és rózsás ragyogású lett, 3 hónap múlva váratlan változások is előbukkantak: körmei vastagabbak lettek, a haja nem hullott. Ráadásul táncolni is tudott anélkül, hogy fájdalmat érzett volna osteoarthritis-es térde miatt. Mint mondta: nem csodapiruláról van szó, de ő hisz abban, hogy a kollagén segített.

A kollagén nem teljesen új segítség

A kínai nők évszázadokon át úgy tekintettek a kollagénre – a fehérjére, mely az állatoknál összeköti a szöveteket -, mint a fiatalság forrására. Rutinszerűen fogyasztottak is olyan ételeket, mint például disznóláb, cápauszony vagy a szamár bőre, abban a reményben, hogy tehetnek az öregedő ízületek ellen.

Amerikában a kollagén az 1980-as években lett ismert, mint drága, injektálható töltőanyag az ajkak teltebbé varázsolásához és a vonalak lágyításához. Ám az ehető kollagén csupán az elmúlt pár esztendőben jelent meg.

Az olyan hírességek, mint például Kourtney Kardashian – aki a napját állítólag forró kollagénitallal kezdi – Instagram-megjelenései csak növelik népszerűségét, s annak köszönhetően, hogy kevés bizonyíték azt sugallja: javítja a bőrt, enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit, elősegítheti a sebgyógyulást és gátolhatja az izmok sorvadását, az orvostudomány egykori szkeptikusai is kezdtek komolyabban érdeklődni iránta.

2020-ban csak az Egyesült Államokban várhatóan 293 millió dollárt költenek majd a fogyasztók kollagénra, míg 2014-ben ez a szám csupán 50 millió volt – írta meg a Nutrition Business Journal szaklap. Világszerte egyre több étel, ital formájában lehet beszerezni a kollagént, de helyileg alkalmazva vagy akár műtéthez, 2025-ig a piac előrejelzése szerint a 6,5 ​​milliárd dollárt is elérheti a kereslete.

Népszerűsége ellenére azonban továbbra is felmerül a kérdés: mennyire működik jól a kollagén és mennyire biztonságos.

„Sokan érdeklődnek nálam a kollagénnel kapcsolatban, s ígéretesnek is tartom az orvostudomány különféle területein” – mondta el Mark Moyad orvos, a Michigani Egyetemi Orvosi Központ kiegészítő és alternatív orvoslás programjának igazgatója, aki szerint napjainkban a leginkább kipróbált, de leginkább vitatott dolog is egyben.

Whitney Bowe, a New York-i dermatológus és könyvszerző megjegyezte: a kollagén lényegében ragasztó, mely egyben tartja a testet. A kollagén a bőr száraz tömegének körülbelül 75 százalékát teszi ki, s olyan mennyiséget biztosít, hogy a bőr puha és lágy, a vonalak egyenesek legyenek. Prolin és a glicin aminosavakban gazdag, amelyekre szükségünk van az ín, a csontok és az ízületek karbantartásához és javításához.

Ahogy idősödünk, gyorsabban bontjuk le a kollagént, mint ahogy helyettesíteni lehetne. Évente 1 százalékát veszítjük el a 20-as éveink közepétől kezdve, a menopauza első 5 évében pedig már 30 százalékát.

Ugyanakkor, a kollagént ma már kevesebben kérik a plasztikai sebészeten, mivel nem olyan hosszantartó, mint más töltőanyagok, s allergiás reakciókat is kiválthat. A bőrre alkalmazva nem szívódik fel tökéletesen. „Kezdetben szkeptikus voltam az ehető kollagén kapcsán – ám azóta megváltozott a véleményem. Az emészthető kollagén valóban befolyásolhatja a bőr megjelenését” – mondta Bowe.

Egy 2014-es tanulmány, mely 69, 35 és 55 év közötti nővel készült, rámutatott: azok, akik 2,5-5 gramm kollagént fogyasztottak naponta 8 héten át, jelentős javulást tapasztaltak a bőr rugalmasságát illetően azokhoz képest, akik nem alkalmazták.

Egy másik vizsgálat szerint azok a hölgyek, akik napi 1 gramm, csirkéből származó kollagén-kiegészítőt fogyasztottak 12 héten keresztül, 76 százalékkal kevésbé érzékeltek bőrszárazságot, 12 százalékkal kevesebb látható ráncot fedeztek fel, a bőr vérellátása javult és 6 százalékkal magasabb volt a kollagéntartalma is.

Egy 2019-es, nyolc tanulmányt magába foglaló áttekintés 805 pácienst tartalmazott, az eredmények pedig ígéretesek a szájon át szedhető kollagén rövid- és hosszútávú alkalmazását illetően is, sebgyógyulás és bőröregedés esetén egyaránt.

Moyad ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a legtöbb, kollagénnel végzett tanulmány meglehetősen kicsi, és legalább részben az ipar finanszírozta. Egyetért azonban azzal, hogy a kollagén használata igencsak ígéretes.

Nem beszélve arról, hogy fehérjeforrásként a kollagén kiváló, kalóriánként több fehérjét tartalmaz, mint egyéb források, miközben kevesebb nátriumot és cukrot foglal magába. A bizonyítékok alapján javíthatja a test összetételét, az ízületek egészségét és a gyógyulás sebességét.

Kimutatták azt is, hogy a kollagén sebgyógyítóként képes megállítani a vérzést, toborozni az immun- és bőrsejteket és serkenteni az új erek képződését. Miközben a kutatások vegyes képet mutatnak, néhány tanulmány rávilágított, hogy a kollagén-kiegészítők segítik az ízületi gyulladás és a sporttal összefüggő ízületi fájdalmak kezelését.

A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek: mindenképpen megbízható márkától szerezzünk be kollagént, a gyártó címkéjével, sőt esetleg annak weboldalán sem árt tájékozódni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.