Kinek kell a pszichoterápia?

A pszichoterapiára még egy-két évtizeddel ezelőtt is úgy tekintettek, mint „diliházra”, pedig sajnos egyre nő azoknak a száma, akik rászorulnak egy terápiára – persze nem mindegy, milyenre.

Rohanó világunkban sajnos nemhogy csökkenne, inkább nő azoknak az embereknek a száma, akik szorongásos tünetekkel, fóbiákkal, kényszeres állapotokkal küzdenek, depressziósak, súlyos lelki megrázkódtatáson estek át vagy különböző pszichoszomatikus problémáik vannak. Bár sokan idegenkednek tőle, érdemes pszichoterapeutához fordulniuk – akkor van lehetőség a segítségre, ám ha a beteg elzárkózik előle, állapota rosszabbodhat.

Akármilyen elcsépeltnek tűnik is, a test és a lélek egysége, harmóniája nagyon fontos.  Ahogy mondják, ép testben ép lélek, de ez fordítva is igaz: ha a lélek beteg, testileg is beteggé válhatunk. A mai világban szinte nincs is olyan ember, akire olykor ne törne rá a szorongás, a félelem, a féltékenység, ne lenne feszült, küzdene alvászavarral. Mindenki érzi magát depressziósnak, gátlásosnak, indulatosnak, fél feladatoktól, emberektől, attól, hogy kimutassa az érzéseit. Sok szituációban nem tud nemet mondani.

Ha az embernek problémája van, koncentrációja is csökken, ami gondot okozhat neki az élet több területén. Amíg ezek a problémák egy ember életében rövidebb-hosszabb időn keresztül állnak fenn, azt még nem kell pszichoterápiára küldeni. Ám ha régóta, vagy visszatérően jelentkezik a gond, az komoly befolyással van életére, jócskán megnehezítve azt. A betegség odáig fajulhat, hogy az illető potenciazavarral, frigiditással küzd, és kapcsolatában sem találja a helyét. Ilyen esetekben már szükséges egy pszichoterapeuta felkeresése.

depresszio60

Milyen állapotok esetén kell orvoshoz fordulni?

Három nagy csoportra oszthatók a lelki betegségeket és problémák. Az egyik, amikor a pszichés tüneteket testi betegséget kísérik. Ha a betegséget sikerül gyógyítani, akkor a pszichések is enyhülnek vagy teljesen el is múlnak.

A második csoportban olyan problémákról beszélünk, amikor a mentális betegséggel küzdő már hallucinál, téveszméi vannak, hangulata hol nagyon rossz, hol pedig kirobbanó, és ezek gyakran váltják egymást. Ilyen skizofrénia és a mániás depresszió. Sokszor a beteg egyáltalán nincs vele tisztában betegségével. Ezeken a mentális betegségeken a pszichiáter által felírt és ellenőrzött gyógyszerekkel lehet segíteni.

A harmadik csoportot alkotják azok a betegek, akiknek életét a feljebb már említett különféle félelmek, szorongások, nemet mondás képtelensége, féltékenység nehezítik meg. Tartósan fennálló vagy vissza-visszatérő problémáik általában más emberekhez köthetők.  Nekik is pszichoterápiás kezelésre van szükségük.

gyogyszer64

A szorongásos állapotok jellemzője, hogy az illető gyakran, vagy állandóan szorong – a lelki problémához testi tünetek kapcsolódnak, fáj a feje, esetleg a gyomra is; szédül, mellkasában nyomást érez, szája kiszárad, izzad, zsibbad, szív verése felgyorsul.

Ugyancsak szorongást tapasztalnak azok, akik kényszeres állapotokkal küzdenek. Ha nem ismételnek meg egy mozdulatot, egy cselekedetet többször egymás után, szorongás keríti őket hatalmába. Az ellenőrzési kényszer – például mindent elzárt-e, mielőtt elmegy otthonról -, illetve a szüntelen kézmosás is ezek közé tartozik.

A fóbiások bizonyos helyzetekben, helyeken, vagy állatokkal szemben borzasztóan érzik magukat, indokolatlanul és mások számára érthetetlenül rettegnek valamitől. A félelmet okozó dolgokat messzire elkerülik, közelükben akár rosszullét is elfoghatja őket. Természetesen ezek az állapotok is megkeserítik a beteg mindennapjait.

klausztrofobia

Depresszió esetén a beteg közérzete rendkívül rossz – életét kilátástalannak érzi. Hangulata nyomott, folyton fáradtnak érzi magát, erőtlen és lassú, alvásproblémákkal küzd. Elégedetlen magával és bűntudat gyötri.

Hasonló tünetek vehetők észre azon az emberen, aki súlyos lelki megrázkódtatáson esett át -ez a reaktív állapot. Depresszió és szorongás alakul ki nála, melynek oka lehet haláleset, valamilyen veszteség, párkapcsolati gondok, de akár a gyermeke elköltözése is.

Pszichoterápiára szorulnak a pszichoszomatikus betegségek is, melyek testi betegségek, de a lélekből indulnak ki. Lehet ilyen az asztma, krónikus vastagbélgyulladás, vagy magas vérnyomás, annak ellenére, hogy fiatal szervezetről van szó.

A továbbiakban a terápiák pontos fajtáiról esik szó.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.