Kiderült, hogy a dohányzás vagy az egészségtelen táplálkozás szed-e több áldozatot

A dohányzás 2019-ban 7,4 millió halált okozott világszerte, míg a nem megfelelő táplálkozás ötből egy esetben összefüggésbe hozható volt a halállal – tudjuk meg a Global Burden of Disease tanulmányból, ami a világ vezető halálokait vizsgálja.

Kiderült az is, hogy 2016-ban 1,1 milliárd ember szenvedett mentális egészségügyi problémától, amibe a különféle szerektől való függőségek is beletartoznak. Csak a depresszió a tíz fő probléma között szerepel, ami rossz egészségi állapotot okoz négy kivételével a világ összes vizsgált országában.

Foto:123rf.com

Az elmúlt évben a diabétesz 1,43 millió ember halálát okozta, ami 31 százalékos növekedést jelent 2006 óta. Kiderült az is, hogy a nőtt a lőfegyverhez, háborúhoz és terrorizmushoz köthető halálesetek aránya is.

Ezzel együtt elmondható, hogy a halálozási arány minden korcsoportban csökkent. A legnagyobb csökkenés az 5 éven aluli gyerekek körében történt, 2016-an először 5 milliónál kevesebben haltak meg: 1970-be ez a szám 16,4 millió volt.

A szakemberek szerint jól látszik, hogy az emberek egyre tovább élnek, ugyanakkor a nem megfelelő táplálkozás miatt kialakuló betegségek, az elhízás a diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a dohányzás mind komoly problémát jelent.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.