Kezedben az életed!Mit árul el a kezünk?

A kéz sokat elárul a múltunkról – még akkor is, ha ez a „múlt” igen rövid időszakot ölel fel. A kisfiúk mutató.- és gyűrűsujjának arányából például arra lehet következtetni, születésük előtt mekkora volt a tesztoszteronszintjük.

A méhen belüli tesztoszteronmennyiség felelős az arcvonásokért, a nemi szervek, és igen, még az ujjak fejlődéséért is.

Magas hormonszintre utal, ha a mutatóujj rövidebb, mint a gyűrűs, ez pedig korábbi kutatások szerint már a serdülőkor előtt robusztusabb arcvonásokat eredményez.

A kutatásba tizenhét fiút vontak be, akik életkora 4 és 11 év között volt. Megmérték az ujjaik hosszát, és képeket készítettek az arcukról, amelyet hetven ponton mértek be. Így próbáltak meg összefüggést találni az ujjak aránya és az arcvonások között.

Az eredmények szerint a születés előtti tesztoszteronszint 15 százalékban felelős az arcvonásokért. Akiknél a gyűrűsujj hosszabb, férfiasabb arcvonásokkal rendelkeznek, ami elsősorban határozottabb vonalú állat és kisebb szemeket jelent. Azok a kisfiúk, akiknek a mutatóujjuk bizonyult hosszabbnak, magasabb homlokkal és kisebb arccal rendelkeztek, amit gyakrabban szokás gyerekes illetve nőies vonásnak tekinteni.

Foto:pixabay.com

„A férfias kezű kisfiúknak a vonásaik is jobban emlékeztetnek egy felnőttére. Egy másik, most folyamatban lévő kutatás kamaszok körében készül, amelyben a pubertáskor előtti és utáni arcukat hasonlítjuk össze” – mondta el Sonja Windhager, a Bécsi Egyetem antropológusa. Kutatótársa, Katrin Schaefer hozzátette: felnőttkorban egyértelműen kimutatható, hogy a hosszabb gyűrűsujjú férfiak erősebbek és dominánsabbak, azt azonban nem tudjuk, mindez a gyerekekre is igaz-e.

Foto:pixabay.com

A születés előtti tesztoszteronszint olyan dolgokat határoz meg, mint a kinézet, a zenei tehetség, vagy éppen a döntéshozatali képesség. Ezek a tulajdonságok már gyerekkorban jól kimutathatóak. A tanulmány a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences című folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

Ha kíváncsi vagy, mekkora a rád leselkedő demencia és stroke kockázata, a legújabb kutatás szerint néhány meghökkentően egyszerű vizsgálat elvégzésével megkaphatod a választ.

Mit árul el a kézfogásom?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.