Kétszer olvass egy könyvet!

A legtöbb könyv második olvasásra sokkal élvezetesebb, érzelmesebb ráadásul jó hatással van a mentális egészségre, derült ki egy új amerikai tanulmányból. Ugyanez a hatás megfigyelhető a filmeknél és a nyaralóhelyeknél is, ahová újra visszatérünk.

A filmek újranézése, illetve a könyvek újraolvasása lehetőséget ad, hogy sokkal jobban elmélyedjünk bennük érzelmileg.  Az első olvasás, vagy az első filmnézés során az olvasó, illetve a néző elsősorban csak az eseményekre, a történetre koncentrál, míg második olvasásra, vagy nézésre az ismétlődő élmények mellett lehetőség nyílik a mélyebb értelmezésre is.

„A második olvasás alkalmával sokkal mélyebb érzelmeket élhetünk át, és a befogadó sokkal több szállal képes kapcsolódni a történethez”– mondta Cristel Antonia Russel, az Amerikai Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

„Annak ellenére, hogy a második olvasás során maga a történet már ismerős lehet, mégis sok új értelmezést kaphat az olvasmány. Az amerikai és új-zélandi alanyok körében készített felmérés alapján kiderült, hogy a könyvek újraolvasása, illetve a filmek újranézése pozitív hatással lehet a mentális egészségi állapotra is – tette hozzá Russel. A tanulmány részleteit a Journal of Consumer Research című tudományos folyóiratban publikálták.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.