Kényelmetlen a magas sarkú, de megéri a külcsínért?

Régóta nem titok: a magas sarkú cipő nemcsak kényelmetlen, de árt a gerincnek, az ízületeknek is. Mégis, miért bújik bele naponta számos nő?

Az ember lánya ide-oda nyaklik benne, veszélyezteti a lábait. Különösen, ha még nem jött bele az egyensúlyozásba, bármelyik pillanatban rosszul léphet, kitörheti a bokáját, ráadásul a cipő kényelmetlen. Ez mind a magas sarkú. Elsőre. Mert következő lépésben azt is felsorolhatjuk, mi egyebet tesz még a testünkkel, ami bizony minden, csak nem egészséges.

Vajon miért vállalják mindezt a nők?

A válasz többnyire rendkívül egyszerű: a pasikért. A férfiak ugyanis, habár maguk sem értik, hogyan lehet egyáltalán menni ezekben a "nyaktörő" cipőkben, igen sokan azok a hölgyek után fordulnak meg, akiknek szépen feszül a vádlija a magas sarkakon egyensúlyozva, és szebben ring a csípőjük.

Tény és való: jobban mutat egy női láb a magas sarkúban, sokat dob a kinézeten egy ilyen cipő, nőiesebb a megjelenés, alacsonyabb hölgyek főleg szívesen próbálják ki. Ha még kopog is, és így lejt végig benne a hölgyemény az utcán, azt nemcsak figyelemfelkeltő, de jelzi, hogy az illető kellő önbizalommal van megáldva.

cipok6

Érdemes azonban visszatekinteni arra, hogyan is alakult ki eme cipődarab viselése. A sarok divat volt már a 16. században is, ám kényelmetlensége miatt nem véletlen, hogy csak azok hordták, akiknek nem kellett munkába menni, vagyis a gazdagok. Manapság a nők több, mint 60 százaléka billeg naponta magas cipőkben, és egyre többet vásárolnak az elterjedt zselés cipőbetétekből, amelyek a fájdalmak csillapítására szolgálnak. Sajnos azonban ez az átmeneti panasz-orvoslás nem segít azon, micsoda károkat okoz egy magas sarkú cipő rendszeres viselete. És nemcsak a lábakon, ennél sokkal szélesebb körű a probléma.

Még az agyat is károsítja?

Európában a felnőtt lakosság fele szenved olyan betegségben, melyet a rossz cipőviseletnek köszönhetnek. Sokan viselnek magas sarkú lábbelit, ám egyre több azoknak a száma is, akik orvoshoz fordulnak panaszaikkal. Nem kevés esetben kórházi kezelést is javasolnak az illetőnek.

Egy tavalyi brit felmérés szerint az orvoshoz forduló 200 ezer nő közül 10 ezernél szükség volt arra, hogy kórházban lássák el a kárt szenvedett lábat. A panaszosok legtöbbje fájdalmas bütyköktől szenvedett és kalapácsujj alakult ki nála. Mégsem az egyébként látványos torzulás okozza a legnagyobb gondot. A magas sarkúk viselésétől megváltozik a természetes testtartás – torzul, és a gerincvelői idegeket is nyomja. Fejfájás alakulhat ki miatta, sőt az agyi funkciókat is befolyásolja.

A rossz cipők viseletében élen járnak a fiatalok, akiknek az ízületei azonban – egyelőre – bírják a terhelést. Gondoljunk bele, a lábfejünk, mely 28 csontból, 114 ínből és 20 izomból áll, kénytelen órákon át tartani a testet, ha magas sarkú cipőben egyensúlyozunk, hiszen azt terheljük. Ha kezdetben nem is tűnik fel a rossz lábbelit viselőknek a probléma, később jelentkeznek a fájdalmak.

cipok_kepgaleria5

Magas sarok, erős torzulás

Lassan civilizációs népbetegség válik a rossz cipők okozta problémából – a jó cipő feladata az, hogy a tartáson is javítson, és ne rontsa azt. A magas sarkak azonban befolyásolják a sarok normális működését, emiatt eltér a normálistól a térd és a csípő mozgása is. Rendszeresen használatuk során a térdek torzulnak és befelé csavarodnak. A porcok elkopnak. Kialakul a dongaláb vagy óláb ? erősen kinyúlnak a láb külső oldali ínszalagjai és izmai, de közben összenyomódnak a térdízületek a láb belső oldalán. A vádli izmai megrövidülnek, ami rendszeres fájdalommal jár.

Szakértők szerint a magas sarkút csupán alkalmakra, elegáns rendezvényekre kellene megtartani, a hétköznapokban semmiképp sem ajánlott viselni. Hiába ismerik el a férfiak, hogy vonzó látvány egy magas sarkakon tipegő nő, sajnos sokkal többet árt ez a lábbeli, mint használ. S nemcsak a magas sarok, de a manapság divatos hosszú és keskeny cipőorr is rossz hatással van a lábfejre, valamint a tartásunkra.

Érdemes jobban meggondolni, milyen cipőért adjunk ki pénzt. Nagyon fontos a talp minősége! Ha rossz talpú a cipőnk, a lábfej és a térd izmai, szalagjai erőlködnek. Nem véletlen javasolják az orvosok, hogy járjunk sokat füvön, homokban, földúton mezítláb vagy lapos cipőben, mert az jó hatást gyakorol a lábra. A mezítláb homokban járással még a talpat is masszírozzuk.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.