Kánikula – Frissülj fel pár perc alatt!

Bármennyire is várjuk hideg téli napokon a nyári időszakot, olykor a meleggel is tele a hócipőnk. A bőrünket ugyanis nem tudjuk levenni!

Az egyre melegebb és szárazabb nyarak, a hosszan tartó kánikula mindenkinek a szervezetét megviselik.

Amikor télen didergünk és kimozdulni sincs kedvünk, sokszor áhítozunk a kellemes nyári meleg után, de valljuk be, olykor a forróságtól is besokallunk: ha a hőguta kerülget bennünket, szükségünk van néhány azonnal bevethető praktikára, hogy kissé lehűtsük magunkat és újult erővel vágjunk neki a napnak.

Hideget a kézre, lábra

Legegyszerűbben valami hűvös helyre bemenekülve küzdhetjük le a melegünket, de sajnos erre nem mindig van mód – különösen, ha már mindent megtettünk, de ennél jobban otthonunkból sem tudjuk kizárni a hőt. Ha sok időt tartózkodunk a házban vagy lakásban, van lehetőségünk viszont naponta többször is lezuhanyozni langyos vízzel – garantáltan felfrissít, sőt, a pórusokat is ellazítjuk, ezáltal több hőt adnak le.

Vegyünk minél kevesebb ruhadarabot magunkra, otthon járkálhatunk fürdőruha-felsőben és rövidnadrágban is. Más helyen is alkalmazhatjuk azonban a hűsítő borogatást: tegyünk jeges vízbe mártott kendőt a tarkónkra, lábunkra, kezünkre, homlokunkra. A borogatást cseréljük gyakran! Aludjunk éjszakánként lehűtött lepedőn! A bevizezett textilt ablakba akaszthatjuk függönyként, vagy a lepedőt lefekvés előtt tegyük be összehajtogatva 10 percre a mélyhűtőbe. Ha eléggé lehűlt, terítsük az ágyra és arra feküdjünk rá.

Minél több vizet!

Igen egyszerű módszer és egészséges a gyakori vízfogyasztás. Fontos lenne mindenkinek naponta legalább két (de kánikulában inkább három) liter vizet elfogyasztania, és nemcsak akkor inni, amikor már érezzük a szomjúságot. A nagy melegben ugyanis megnő a párolgás miatt leadott folyadékveszteség, sőt, ilyenkor nagyobb sóveszteséggel is számolni kell. Érdemes olyan italfajták fogyasztása, melyeknek az üdítő hatáson túl megfelelő a sótartalmuk is.

Legjobb az ásványvíz – élettanilag nem sok jelentősége van, hogy szénsavas vagy szénsavmentes vizet iszunk. Minden vízfajtának más viszont az összes oldott ásványi anyag mennyisége, ezért azoknak a vizeknek a kizárólagos fogyasztása, amelyek magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, egészségkárosító is lehet – könnyen lerakódásokhoz, vesekőképződéshez, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Ezért okosabb, ha nem korlátozzuk ásványvíz-fogyasztásunkat ezekre a fajtákra, hanem kiegészítjük alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizekkel, csapvízzel és forrásvízzel is.

Teát vagy kávét?

A friss gyümölcs- és zöldséglevek is jól jönnek a nagy melegben. Van, aki a gyümölcsleveket vízzel hígítja, mivel önmagukban kevésbé oltják a szomjúságot. Semmiképp se cukros üdítőkkel próbáljuk csillapítani azt!

Bevethetjük a keleti népek által kedvelt módszert is: a hőség ellenére igyunk forró teát – a verejtékezésen keresztül van hűsítő hatása. De persze érthető, ha a hűvös iránt áhítozva inkább a jeges változatokat választjuk. A teák közül egyébként a zöld tea, a gyümölcsteák kifejezetten frissítőek, érdemes őket hűvösen inni, kevés cukrot tenni bele vagy teljesen anélkül fogyasztani. Talán meglepő, de a forró kávéval cseppet sem érünk el rosszabb hatást, mint ha jegeskávét kérünk! A meleg kávék ugyanolyan jók, sőt néha talán jobbak a hőségben, mint a jeges változatok. A tea és a kávé harcában, tehát döntetlen született.

Mindez valójában az emberi agy sajátosságaiból ered. Ha meleg italt iszunk, elhitethetjük a szervezetünkkel, hogy olyan meleg környezetben vagyunk, amely elviselése csak úgy lehetséges, hogy a szervezet hő leadással hűti magát. Persze embere válogatja, ki mennyire viseli el a hőségben a meleg italt. Érdemes mindenesetre a kávéból kevesebbet és gyengébbet inni a kánikulában, és nem a szívet terhelő erős feketét.

Alkoholt mértékkel igyunk, és ha lehet, inkább estefelé – a kánikula miatt ugyanis a kis mennyiség is alaposan fejbe kólintja az embert!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.