Jókedv (nap)sugárhajtással

Ha süt a nap, épül-szépül testünk és lelkünk. Ismerjük meg, milyen jótékony hatásai vannak a napsugaraknak!

A napsütéses órák számával az emberek jókedve is fokozódik. Gyakrabban kanyarodik mosolyra a szánk, frissebbnek és lendületesebbnek érezzük magunkat. Vajon milyen energiákat adnak át nekünk a napsugarak?

D-vitaminos kalcium kúra

Jól ismert tény, hogy a napsugarak fokozzák a D-vitamin termelődését a bőrben, azzal viszont kevésbé vagyunk tisztában, hogy a napfény ereje a csontokban is megmutatkozik. A D-vitamin hatására könnyebben épül be, és marad a kalcium a csontokban, amivel megelőzhető a csontritkulás kialakulása.

nap15

Az élet napos oldala

A szomorúság és kedvetlenség kevésbé képes levenni mindeket a lábunkról, ha kint szikrázó napsütés tombol. A világosság és a meleg jó hatással van a szervezetre. Éppen ezért, ahogy erőre kap a test, úgy erősödik a lélek is. A depresszió tehát könnyebben leküzdhető és elűzhető, ha a borús, hideg hónapokat felváltja a meleg.

Tobozmirigy télen, nyáron

Az agyunkban található tobozmirigy melatonin termelődése az őszi, téli, borús és sötét hónapok alatt fokozódik. Ez a hormon többek között a depresszió tüneteit is előidézi, viszont a napsütéses órák számának növekedésével a termelődése visszaesik. Ezért érezhetjük magunkat frissebbnek és élénkebbnek tavasszal.

tenger4

Életerő

A vitaminok hatása, illetve az energia számtalan formában megmutatkozik, amint beköszöntött a tavasz. A nap éltető ereje előcsalogatja a virágokat, miközben életre kelti a természetet. A hónapok óta nem érzett, jólesően meleg sugarak a testet is kirángatják a téli álomból és energiával töltik meg.

Tavaszi nagytakarítás a szervezetben

Valóban életre kel a szervezet, és ezt nem csak pszichésen éljük meg. A napfény hatására az ereink kitágulnak, fokozódik a vérellátás, és a verejtékezés beindulásával a szervezet salaktalanítani kezd. Az anyagcsere felgyorsul és ezzel együtt a sejtek tápanyagellátása javul. A test felfrissül és regenerálódik.

Jóból is megárt a sok

A napfénynek és a napozásnak megvannak az árnyoldalai, így fontos a mértéktartás és a megfelelő védelem. Persze ha napfürdőzni támad kedvünk, nem kell visszafogni magunkat, csak igyekezzünk módjával hódolni az élvezetnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.