Isten boldogsághormont osztogat

Az amerikai McLean kórház kutatói arról számoltak be, hogy a jóakaratú Istenben hívő emberek általában kevésbé aggódnak és jobban tűrik az élet bizonytalanság.

A Journal of Clinical Psychology folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, David H. Rosmarin az Amerikai Pszichológus Társaság éves washingtoni konferenciáján arra ösztönözte a mentális egészségügyi szakembereket, hogy próbálják beépíteni betegeik vallásos hitét a kezelési programokba. A kutató szerint az eredmények arra világítottak rá, hogy a pszichiátriában sokkal komolyabban kell vennünk a betegek spiritualitását, mint eddig tettük.

A kutatás során 332 keresztény és zsidó embert kérdeztek meg, és az eredmények alapján az derült ki, hogy azok, akik bíztak az isteni gondviselésben kevésbé aggódtak és kevésbé voltak türelmetlenek az élet bizonytalanságaival szemben, mint azok, akik nem hittek abban, hogy Isten segíti őket.

boldogsag

Egy másik kísérletben 125 alanyt kértek fel zsidó vallási szervezetektől. Olyan videofelvételt mutattak nekik, amely az Istenbe vetett bizalmat volt hivatott fokozni és az Istennel szembeni bizalmatlanságot csökkentette. A résztvevők a kéthetes program végén sokkal jobban bíztak Istenben és kevésbé tápláltak bizalmatlanságot vele szemben, ráadásul klinikailag és statisztikailag egyaránt jelentős mértékben csökkent a bizonytalansággal kapcsolatos intoleranciájuk, aggodalmuk és stressz-szintjük.

boldogsag

A kutató hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban a statisztikák szerint a népesség 93 százaléka hisz Istenben vagy egy felsőbb hatalomban, és 50 százalékuk állítja, hogy a vallás fontos számára. Ennek ellenére az elmegyógyász szakemberek szinte sosem kérdezik meg betegeiket vallásos hitükről. Ez az ügy azonban egészségügyi, nem pedig vallási kérdés, mivel a páciensek vallási meggyőződésének ismerete segítségével a szakember hatékonyabban tud segíteni a betegein.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.