Így tudjuk könnyebben kimondani a NEM-et

Sokan ismerik az érzést: igent mondunk akkor is, amikor valójában nemet szeretnénk. De vajon miért olyan nehéz kimondanunk azt, hogy “NEM”?
 

„Azt hiszem ez azért lehet, mert túlságosan meg akarunk felelni” – mondja Barbara, aki a munkájában határozott és magabiztos, de a magánéletében ez már nem olyan egyszerű számára.
„Én azért nem tudok nemet mondani, mert nem akarom, hogy megutáljon az, aki kér tőlem valamit, még akkor is ha az eszemmel tudom, hogy ez nem lenne így. De valahogy nem tudom jól kezelni a stresszes helyzeteket. Így fordulhatott elő, hogy egy hétig vigyáztam a barátnőm kutyájára, amikor egyetlen porcikám nem akarta ezt, ráadásul egy határidős munkán dolgoztam reggeltől estig, így komoly áldozattal járt, hogy a nagytestű ebbel foglalkoztam. Gyakran nem veszik észre a barátok, ismerősök, hogy hol húzódnak a különböző kérésekkel kapcsolatos határok, de kétségtelen, hogy senki sem mondja nekik” – mondta fiatal lány.

Foto:pixabay.com


Péternek az édesanyjával való kapcsolatában okoz gondot az, hogy nem tud nemet mondani.
„A barátnőmmel elég csúnya veszekedéseink vannak abból, hogy szerinte azonnal ugrok ha az anyám telefonál. A helyzet az, hogy az édesapám 20 éve meghalt, 20 éves koromban, anyukámmal borzasztó időszakot éltünk meg és rajtam kívül nincs senkije. Nagyon magányos és igaz, hogy kéthetente meglátogatom, de én nem gondolom azt, hogy olyan gyakori lenne. Ettől függetlenül annyiban igaza van a barátnőmnek, hogy akkor is megyek amikor valójában nem szeretnék. Szóval mondhatjuk, hogy vannak gondjaim a nemet mondással” – foglalta össze Péter.
Nóra előrelépésnek tartja, hogy legalább felismeri a problémát.
„Az az igazság, hogy folyton kihasználnak, de azért mert hagyom. Rájöttem, hogy mérgező emberek vesznek körül, akiknek csak a saját önzőségük a fontos, meg hogy az ő problémájuk megoldódjon. Tudom, hogy még sokat kell fejlődnöm ebben is, de legalább már felismertem a helyzetemet. Jó lenne ezen gyorsan változtatni, de hosszú éveken át tartó beidegződéseket nehéz leküzdeni”.

Egészséges önbizalom lépcsőfokai

De mégis mit tehetünk?

Ha nehezen mondunk nemet, akkor legalább kezdetnek ne mondjunk olyan gyorsan igent. Kérjünk egy kis időt, hogy átgondoljuk a választ, akkor is, ha esetleg úgy ítéljük meg, hogy apróságról van szó. Nem kell azonnal választ adni! Tiszteljük önmagunkat és az időnket is, egyszerűen nem lehet mindennek és mindenkinek megfelelni. Nem szükséges minden részletet megosztani a döntésünk hátteréről, mert sem magyarázkodni, sem alkudozni nem szeretnénk. Persze ez nem jelenti azt, hogy meg kellene sérteni a másikat. Érdemes arra is gondolni, hogyan érezzük majd magunkat azután, hogy nemet vagy igent mondtuk, az is meghatározhatja a döntésünket.

 

 

 

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.