Így csökkenthetjük a trombózis kockázatát

A trombózis súlyos állapot, akár végzetes kimenetelű is lehet. Dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus, a Trombózis – és Hematológiai Központ főorvosa elmondta, hogy mire figyeljünk a megelőzés érdekében.

Mi a trombózis?

Ha megvágjuk magunkat, a vérzés rövid időn belül eláll, mert megkezdődött a véralvadás folyamata. Egészséges embereknél a vérzés elálltával a véralvadás folyamata is leáll. Trombózis esetén a véralvadás nem blokkolódik időben, és az érpályán belül véralvadék keletkezik. Trombózisról beszélünk, ha az érpályán belül alvad meg a vér. Ez kialakulhat az artériás érrendszerben és a vénás keringésben is.

Kezeltessük az érelmeszesedést!

Trombózist érszűkület is okozhat.Az artériás elzáródás leggyakoribb oka az érelmeszesedés. Az érelmeszesedés miatt az erek fala elveszti rugalmasságát és beszűkül, a belső felülete egyenetlen lesz. A vérkeringés az érintett területen lelassul, emiatt fokozódik a véralvadás, a trombózis kockázata. Az érelmeszesedés azért veszélyes különösen, mert hosszú időn át, lappangva alakul ki, gyakran már csak a kirakatbetegségnek nevezett állapot – rövid séta után is erős fájdalmat érez a lábában, ami megállásra kényszeríti – kapcsán kerül felismerésre.

Ülőmunka esetén is óránként sétáljon!

A trombózis komoly rizikófaktora az inaktív élet, a tartós egyhelyben ülés. A vénák falában ugyanis nincs simaizom, a vérkeringést az alsó végtagokban a lábunk izomműködése biztosítja. Tartós mozdulatlanság esetén a vérkeringés lelassul, a lábakban pang a vér, ezzel megnő a trombózis veszélye. Ülőmunka esetén is sokat tehetünk a megelőzésért, ha lehetőségünk van rá, óránként 5-10 percet sétával, lépcsőzéssel, ha nincs mód elhagyni a munkaterületünket, akkor ülve is mozgathatjuk a lábunk izmait.

A trombózis további rizikótényezői

Az érelmeszesedés és a mozgás hiánya mellett a trombózis kockázatát növeli az elhízás, a dohányzás, bizonyos autoimmun betegségek, gyógyszermellékhatások – például fogamzásgátlók szedése – is. Emellett nagyon lényeges a genetikai hajlam szerepe is. A genetikai vizsgálat mindenki számára javasolt, aki korábban átesett már trombózison, vagy a családjában előfordult a betegség, illetve, ha ismert a genetikai örökség a rokonságban.

Trombózis genetikai vizsgálat

Trombózis kivizsgálása vérvizsgálással.Az öröklött trombózishajlam kimutatására különböző genetikai tesztek és a véralvadásban résztvevő fehérjék funkcióját vizsgáló módszerek léteznek. A vizsgálatok vérmintából készülnek a laboratóriumban. Enyhe trombózis készséget mutat a heterozigóta eredmény. Ez azt jelenti, hogy csak az egyik szülő adta át a trombózishajlamot okozó gént. Nagyobb a rizikó, ha homozigóta állapot igazolódik, mert ilyenkor mindkét szülőtől örökölte a kóros gént. Akinél fokozott trombózishajlamot diagnosztizálnak, bizonyos helyzetekben – például terhesség, tartós ágynyugalom, gipszrögzítés, műtét, baleset, hosszú utazás esetén – trombózist megelőző kezelést kell kezdeni, véralvadásgátló készítményt kell kapnia.

 

Dr. Szélessy Zsuzsanna a trombózis kockázatának csökkentésével kapcsolatban összefoglalva elmondta, hogy szükséges a meglévő betegségek, pl. cukorbetegség kezelése, életmódváltás – melynek része a rendszeres mozgás és a normál testsúly elérése – fontos az az öröklött hajlam tényének ismerete, az orvosi tanácsok követése.

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.