Így árulja el az arcunk, ha stresszelünk

Időről időre mindenki lehet stresszes, de ha ez krónikussá válik, az súlyos következményekkel járhat az egészségre nézve. A stressz növelheti a depresszió kialakulásának kockázatát, negatívan befolyásolhatja az immunrendszert, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A stressz az arcodon is nyomot hagyhat. A száraz bőr, a ráncok és a pattanások csak néhány a mód azok közül, ahogyan megmutatkozik a stressz az arcon.

Van egyéb hatása is a stressznek az arcra:


A krónikus stressz kétféleképpen is megjelenhet az arcodon. Először is, a szervezetedben felszabaduló hormonok olyan fiziológiai változásokhoz vezethetnek, amelyek negatívan hatnak a bőrödre. Másodszor, a stressz érzése olyan rossz szokásokhoz is vezethet, mint például a fogcsikorgatás vagy az ajkak harapdálása.

Fotó: 123rf.com

Pattanások
Amikor stresszesnek érzed magad, a tested több kortizol hormont termel. A kortizol hatására az agyad hipotalamusznak nevezett része egy kortikotropin felszabadító hormont (CRH) termel. A CRH  serkenti a faggyúmirigyekből történő olajkibocsátást. E mirigyek túlzott olajtermelése eltömíti a pórusokat, ami pattanásokhoz vezethet. Bár széles körben elterjedt nézet, hogy a stressz pattanásokat okoz, csak néhány tanulmány vizsgálta az összefüggést.

Egy 2017-es tanulmány 22 és 24 év közötti orvostanhallgató nőknél vizsgálta a stressz hatását az aknéra. A kutatók megállapították, hogy a magasabb stresszszint pozitívan korrelált az akne súlyosságával.

Táskák a szemed alatt
A szem alatti táskákra jellemző a szemhéjad alatti duzzanat vagy puffadás. A korral ezek egyre gyakoribbá válnak, mivel a szemed körüli tartóizmok gyengülnek. A rugalmasság elvesztése miatt megereszkedett bőr szintén hozzájárulhat a szem alatti táskák kialakulásához. Az alváshiány okozta stressz fokozza az öregedés jeleit, például a finom ráncokat, a csökkent rugalmasságot és az egyenetlen pigmentációt egyértelműen ennek lehet betudni. A bőr rugalmasságának elvesztése szintén hozzájárul a szem alatti táskák kialakulásához.

Fotó: 123rf.com

Száraz bőr
A szaruréteg a bőr külső rétege. Fehérjéket és lipideket tartalmaz, amelyek kritikus szerepet játszanak a bőrsejtek hidratáltságának fenntartásában. Emellett gátként is működnek, védik az alatta lévő bőrt. Ha a szaruréteg nem úgy működik, ahogyan kellene, a bőr kiszáradhat és viszkethet.

Az Inflammation & Allergy Drug Targets című szaklapban megjelent 2014-es áttekintés szerint pár egereken végzett vizsgálat megállapította, hogy a stressz károsítja a szaruréteg barrier funkcióját, és negatívan befolyásolhatja a bőr vízvisszatartását. Az áttekintés megemlíti azt is, hogy az interjústressz és a “házassági problémákból” eredő stressz is lassíthatja a bőr barrierjének öngyógyító képességét.

bőr, atopia, dermatitis, psoriasis

Fotó: 123rf.com

Kiütések
A stressz gyengítheti az immunrendszert. A legyengült immunrendszer pedig a bélrendszeredben és a bőrödben lévő baktériumok egyensúlyának felborulásához vezethet, amit diszbiózisnak nevezünk. Amikor ez az egyensúlyhiány a bőrön jelentkezik, bőrpírhoz vagy kiütésekhez vezethet. A stresszről ismert, hogy számos olyan állapotot kivált vagy súlyosbít, amely kiütéseket vagy gyulladást okoz, ilyen például pikkelysömör, ekcéma és kontakt dermatitis.

kötőhártya gyulladás

ÍFoto: pixabay.com

Ráncok
A stressz változásokat okoz a bőrben lévő fehérjékben, és ezáltal csökkenti annak rugalmasságát. Ez a rugalmasságvesztés hozzájárulhat a ráncok kialakulásához. A stressz miatt jellemző a szemöldök folyamatos összehúzása,  ami szintén gyorsítja a ráncok kialakulását.

Őszülő haj és hajhullás
A közhiedelem szerint a stressz megőszítheti a hajadat. A tudósok azonban csak nemrég jöttek rá, hogy miért. A melanocitáknak nevezett sejtek termelik a melanin nevű pigmentet, amely a haj színét adja.

Egy 2020-as, a Nature-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a stressz okozta szimpatikus idegrendszeri aktivitás hatására eltűnhetnek a melanocitákat létrehozó őssejtek. Ha ezek a sejtek eltűnnek, az új sejtek ezáltal már elveszítik a színüket és szürkék lesznek. A krónikus stressz a haj növekedési ciklusát is megzavarhatja, és egy telogen effluvium nevű állapothoz vezethet. A telogén effluvium a normálisnál nagyobb mennyiségű haj kihullását okozza.

Pattanásos arcbőr? Az étrend is felelős

A stressz egyéb módon is hatással lehet az arcra:

Fogkárosodás. Sokan veszik fel a fogcsikorgatás szokását, amikor stresszelnek, szoronganak. Idővel ez maradandó károsodást okozhat a fogakban.
Temporomandibuláris ízületi diszfunkció (TMD). A TMD olyan egészségügyi problémákat foglal magába, amelyek azt az ízületet érintik, ahol az állkapocs a koponyához csatlakozik. Ezt a fogak folyamatos, vagy hosszan tartó összeszorítása okozza.
Arcpír. A stressz hatására felgyorsul a légzés. Ez pedig átmenetileg az arc kipirulását okozhatja.
Fájó ajkak. Sokan rágják az ajkukat vagy a szájuk belsejét, amikor stresszesnek érzik magukat.

Sajnos a stressz az élet elkerülhetetlen része.  Ha azonban minimalizálod a stressz elkerülhető okait és megtanulod a stressz kezelésének technikáit, akkor az segít felvenni a harcot a korai öregedés jelei ellen.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.