Így állítsuk le magunkat, ha folyamatosan jár az agyunk

Létezik az a típus, aki mindent túlanalizál, továbbgondol, ezerszer átrág, nemritkán utólag szorong múltbéli döntések miatt.

A PsychCentral.com üzleti pszichológusa, Kristi Tackett-Newburg rámutat néhány szakmai tényekkel alátámasztott tippre, ami segít az állandóan kattogó elme leállításában.

1. Címkézd bátran az érzéseidet

Peter Salovey és John Mayer kutatók az érzelmi intelligencia kifejezést 1990-ben alkották meg. Az EQ négy különböző elemből áll: az érzések megélése, az érzések használata, az érzések megértése és az érzések kézben tartása. A megértés kulcsfontosságú: miután észleltük az adott érzést, tudatosítsuk, miről is van szó, és gondoljuk át, honnan származik az érzés.

Foto:123rf.com

2. Bővítsd az érzelmi szótáradat

Minél pontosabban és részletesebben ki tudjuk fejezni, mit is élünk át épp, annál nagyobb az esélye annak, hogy a probléma megoldásra kerül. Gyakoroljunk: mostantól ha megkérdezik, hogy vagyunk, ne annyit válaszoljunk, hogy „jól” vagy „rosszul”, hanem fejtsük ki precízebben, mi zajlik bennünk.

3. Zökkentsd ki magadat

Igenis szakadjunk ki a megszokott aggodalmak sorozatából bátran: zárjuk le a témát, vagy kezdjünk el teljesen mással foglalkozni. Ha épp ki vagyunk borulva egy családi konfliktus miatt, segítsük egy barátunkat azzal, hogy egy kicsit az ő megoldandó feladatára fókuszálunk. A saját ügyünk megvár minket.

4. Élj a kognitív átértékelés módszerével

Ha szégyellem magam, mert úgy érzem, a munkahelyemen csak én beszélek gyengén angolul, és nem hagy nyugodni a gondolat, hogy ügyetlen vagyok, a legjobb ha új szemszögből gondolom át a történteket: például megértem, hogy egyszerűen hiányzik a kellő nyelvi gyakorlat, és mivel anyanyelvemen és két másik idegen nyelven is kiemelkedően jól kommunikálok, egyszerűen nehezemre esik a kezdő nyelvtanuló szerepébe helyezkedni.

5. Végül pedig ott van a radikális elfogadás technikája

Vannak helyzetek, amikor nincs mit tenni, fogadjuk el, ami történt: ez már a múlt, lépjünk tovább. Tanuljuk meg kimondani: „Ez van”. A meditáció-szakértők szerint segít, hogy könnyebben fel tudjuk dolgozni és el tudjuk fogadni mindazt, ami megtörtént, és amin nincs már módunk változtatni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.