Ígéretes lehet a szezámmag kivonat a Parkinson-kór ellen

Hasznosnak tűnik a betegség megelőzésében

A kutatók tanulmányuk során arra voltak kíváncsiak, vajon a szezaminol nevű erős antioxidáns – a szezámmag kivonata – megakadályozhatja-e az idegsejtek pusztulását a Parkinson-kór esetében.

A világon nagyjából 10 millió embert érint a Parkinson-kór. Ez a második leggyakoribb neurodegeneratív rendellenesség az Alzheimer-kór után.

A Parkinson-kór a dopamintermelő idegsejteket érintő, progresszív agyi rendellenesség, mely egyebek között remegéseket, izommerevséget vált ki és a mozgás lelassulását okozhatja.

Foto: 123rf.com

Az agy egy bizonyos régiójában – a substantia nigra-ban – a dopamin-termelő idegsejtek elvesztése és degenerációja mozgással összefüggő, avagy „motoros” tüneteket idéz elő: ezek jellemzőek a Parkinson-kórra.

Napjainkban a betegség ellen nincs gyógymód – bár számos gyógyszeres kezelés segíthet a tünetek enyhítésében. A leggyakrabban felírt gyógyszer erre a célra a levodopa (Sinemet), amely korrigálja a dopaminszintet.

„Megelőző gyógyszer nem létezik a Parkinson-kór ellen – hangsúlyozta dr. Akiko Kojima-Yuasa, a japán Osaka Városi Egyetem Humán Élettudományi Doktori Iskolájának docense. – Csupán megküzdési kezelésekkel szolgálhatunk.”

A substantia nigra sejtvesztésének egyik oka az oxidatív stressz. Ez a tény késztette arra dr. Kojima-Yuasát és munkatársait, hogy megvizsgálják, vajon a szezaminol nevű erős antioxidáns megakadályozhatja-e az idegsejtek pusztulását a Parkinson-kór esetében.

A szezaminol a szezámmag héjában található meg nagy mennyiségben, lényegében a szezámolaj ipari extrakciójának salakanyaga.

Oxidatív károsodás

A kutatók a Parkinson-kórnál jelentkező oxidatív károsodás modellezésére egy 6-hidroxidopamin nevű mérgező vegyszert használtak. Amikor a vegyi anyagot laboratóriumi körülmények között növekedő emberi idegsejtekre alkalmazták, megnőtt a káros reaktív oxigénfajok koncentrációja és a sejtek elpusztultak.

A szezaminol szezámmag-kivonat tenyészetekhez történő hozzáadása azonban jelentős mértékben csökkentette a reaktív oxigén koncentrációját és megakadályozta a sejthalált. A jelek szerint a szezaminol megvédi a sejteket az oxidatív károsodásoktól, azzal, hogy növeli két védőfehérje – az Nrf2 és az NQO1 – termelését.

Ezt követően a kutatók a Parkinson-kór standard állatmodelljét alkalmazták, melynek során az egereknek rotenon neurotoxint adagoltak.

A toxin csökkenti az állatok agyában a dopamin termelést, ami rontja motoros képességeiket és csökkenti bélmozgásukat – ezek mind a Parkinson-kór klasszikus tünetei az embereknél. A betegségben szenvedők valójában már évtizedekkel korábban tapasztalhatnak székrekedést, mielőtt nyilvánvalóvá válnának a bélmozgással kapcsolatos nehézségeik.

Évről évre sajnos egyre több embernél diagnosztizálják a Parkinson-kórt, és még mindig nem tisztázott, hogy milyen folyamatok vezetnek a betegséghez.

Akár húsz évvel hamarabb is megjelenhetnek a Parkinson-kór első tünetei

Kiderült: azoknál az egereknél, akik szezámmag-kivonatot tartalmazó étrendet kaptak 36 napon át, a dopaminszint magasabb volt és jobban teljesítettek a motoros képességek szokásos tesztjén, mint a normál étrendre fogott, kontrollcsoportba tartozó társaik. A tesztcsoportban az egerek bélmozgása szintén normális volt.

Ezenkívül azoknak az állatoknak, akik fogyasztottak szezámmag-kivonatot, a substantia nigra-ban alacsonyabb volt az alfa-szinuklein szintje. Utóbbi egy fehérje, mely összeállva nagyobb struktúrákat alkot – ezek a Lewy-testek -, s amelyek szintén a Parkinsonos neurodegeneráció jellemzői.

„Nagy mennyiségű szezaminol használatánál különösen a védőhatás figyelhető meg. Az eredmények azt mutatják, hogy a szezámmag-kivonat igencsak alkalmas lehet a Parkinson-kór megelőző kezelésére. A gyakorlati alkalmazáshoz azonban szükség lesz még a hatásmechanizmus további részletes tisztázására”- mondta el dr. Kojima-Yuasa.

Foto:123rf.com

A kutatók azt sugallják, hogy a szezaminol képes átlépni az emberi vér-agy gátat. Ez a gát akadályozza meg a kórokozók és a nagy molekulák bejutását az agyba. További eredmények szükségesek azonban a megállapítások alátámasztására.

A szakember és kutatócsoportja a közeljövőben megkezdené a kivonat klinikai vizsgálatát.

A tanulmány a Heliyon folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.