Hullik a szőr a testemről!

A testszőrzet elvesztése igen ritka, de nem lehetetlen jelenség – bizonyos betegségek és hormonális egyensúlyproblémák is vezethetnek a szőr kihullásához.

A hajhullás általános dolognak számít, nem így a test szőrzetének kihullása – pedig ilyen is létezik. A hormonális egyensúly megbomlása és betegségek is okozhatják. A szőr egyfajta fehérje, amely a tüszőből nő, a bőrréteg mélyéből.

A hajhullásnak számos oka lehet, beleértve az örökletes tényezőket, a hiányos táplálkozást, hormonális egyensúlyhiányt és egyes betegségeket. A testszőrzet hullása ellenben ritka. Nők és férfiak is szembesülhetnek ugyanakkor vele – gyakran valamilyen társbetegséget jelez. A szőrzet hullása az alopecia.

Mi okozza a szőrzetvesztést?

A kihullott szőr leggyakoribb oka az alopecia areata nevű betegség. Bőrprobléma, amely a fejbőrön és a testen is szőrvesztést okoz. Először csak kis területeken kezd hullani, igen ritka esetben azonban akár a teljes testről is eltűnhet a szőr. A férfiakat és nőket is érintheti a probléma. Bizonyos esetekben a szőr visszanő. Az alopecia areata pontos oka nem ismert, autoimmun betegségnek tekintik.

A szőrnövekedést a hormonok szabályozzák, ezért a hormonális egyensúlyzavar vezethet haj- és szőrhulláshoz. A hormonális ingadozáson túl bizonyos betegségek, sőt gyógyszerek szedése is okozhatja a gondot. Például a szteroidoké és a tesztoszteron termékeké, melyeket általában izomépítéshez használnak.

Az ún. andropauza lehet a másik oka, ha egy férfi a teljes testszőrzetét elveszíti. Olyasmi, mint a menopauza a nőknél a változókorban, amikor a hormonszint, a tesztoszteron szintje csökken. Középkorú férfiaknál gyakoribb – általában nagyszabású hajhullást eredményez, de az egész testen okozhat szőrvesztést, beleértve a kart és a nemi szerv környékét is.


Az ótvar élősködő gomba szintén okozhat problémát – állatoknál és embereknél egyaránt. Érintheti a lábat, a testet és a fejbőrt. Fertőző betegség, gombaellenes gyógyszerrel lehet kezelni.A nők a menopauza idején tapasztalhatnak fokozott szőrhullást. Ilyenkor csökken az ösztrogén szintje szervezetükben, és ezt a hajhagymák is „megérzik”. A hölgyek fokozatosan kezdhetik elveszíteni hajukat, de akár hirtelen is történhet a dolog. A változókorban erős szőrhullás jelentkezhet, nemcsak a fejbőrön, hanem a testen is. Egy nő ugyanezt a gyermekszülés után is tapasztalhatja. Éppen az ellenkező dolog történik a terhesség alatt, mert a haj növekedését ilyenkor az ösztrogénszint emelkedése ösztönzi.

A testszőrzet hullásának egyéb okai lehetnek a pajzsmirigy-problémák, az alultápláltság illetve fontos tápanyagok hiánya a szervezetben, súlyos és krónikus betegségek, rák, sugárkezelés, kemoterápia.

Mindenesetre pontos diagnózis szükséges ahhoz, hogy a szőr hullásának oka kiderüljön és segíteni lehessen a páciensen. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a legtöbb esetben ez a probléma komoly betegség jele. Ezért mindenképp vegyük fel a kapcsolatot egy orvossal, ha testszőrzet hullást tapasztalunk, akár fokozatosan, akár hirtelen.

Megelőzésképpen a vasban és fehérjében gazdag ételek fogyasztása, a kiegyensúlyozott táplálkozás sokat segíthet!

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet küzdeni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.