Honnan tudod, hogy megromlott a kozmetikumod?

Az első állásinterjún használt rúzs, a Tőle kapott parfüm, az első randira vásárolt szempillaspirál. Mind megtartjuk őket, mert hozzánk nőttek, életünk egy-egy fontos pillanatára emlékeztetnek. De vajon okos dolog tartogatni a régi kozmetikumokat különleges alkalmakra?

A kozmetikumoknak is, mint általában minden terméknek van szavatossági idejük, amit igencsak komolyan kell vennünk. Mivel közvetlenül a bőrünkre alkalmazzuk őket, különösen óvatosaknak kell lennünk, hisz komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Nézzük, meddig használhatunk egy-egy szépítőszert, anélkül, hogy negatív hatásai lennének, mert nem mindig a csomagoláson feltüntetett idő a mérvadó!

Alapozó

Az összes alapozó (kivéve a púder állagúakat) vízalapú, ami azt jelenti, hogy a baktériumok itt otthon érzik magukat. Ezért javasolt 6-12 hónaponként lecserélni az alapozót. Tudni kell, hogy egy alapozó minél melegebb és nedvesebb helyen van, annál hamarabb megromlik!

Fontos: ne tárold a kozmetikumaidat a fürdőszobában! Ha mégis hosszabb ideig szeretnéd használni a jól bevált, és már megszokott alapozódat, tudnod kell, hogy veszélyeknek teszed ki bőrödet (bőrgyulladás, akné, irritáció). Ez esetben is, az állag és a szag módosulása árulkodik a szavatossági idő lejártáról.

smink2

Rúzsok

Ez a kozmetikum szerencsére, meglehetősen hosszú ideig a társad maradhat. Mivel folytonosan érintkezik a száddal, javasolt az egy évnél idősebb rúzsokat újakra cserélni, különösen azért, mert valószínűleg a barátnőid ajkain is megfordult már. Általában a megváltozott illatáról lehet megállapítani, ha egy rúzs ,,megromlott”, és emellett megkeményedik annyira, hogy nem tudod egyenletesen elkenni az ajkaidon.

Szempillaspirál

A szempillaspirál még veszélyesebb, hisz minden alkalommal, amikor kiveszed a kefét rágyűlnek a baktériumok, amikor pedig visszateszed, az üvegben tárolódnak. Azt állítják, hogy fél évig megőrzi szavatosságát, de azért, hogy elkerüld a kötőhártyagyulladást, az irritációt és a szemárpát, ajánlatos 4 havonta lecserélni, még akkor is, ha jónak tűnik.

smink2 1000

Szemhéjfesték

A szakértők szerint, amennyiben jól zárt dobozban és hűvös helyen tartjuk, a púder alapú szemhéjfestékek akár 30 évig is megőrizhetik szavatosságukat! Igen ám, de mi naponta használjuk őket, így ez messze nem igaz a mi neszesszerünkben levőre. Maximum 3 évig tarts meg egy púder állagú szemhéjfestéket, a krémes állagúaktól viszont már 1.5 év után meg kell szabadulnod!

Folytatjuk…

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.