Hogyan szabaduljunk meg a maszk okozta pattanásoktól?

Pár hónapja nem gondoltuk, de mára a közösségi távolságtartás, a helyes, rendszeres kézmosás és a védő maszkok viselése mindennapjaink részévé váltak.

Tudjuk, hogy ezzel magunkat és egymást is védjük a vírus elleni harcban és ez így helyes. De lássuk be, vannak kevésbé kellemes oldalai is a maszkviselésnek, amikor az arcunkat eltakaró textil például pattanásokat, aknékat, bőrproblémákat okoz. A svéd beauty-tech márka a FOREO annak járt utána, hogyan előzhető meg a maszk által okozott akné, azaz a maskne.

 

Mi az a maskne?

A bőrgyógyászok az angol mask és acne (akne) szavakat vonták össze a jelenség leírásához. A kifejezést különböző típusú, jellemzően az arc alsó, maszkkal fedett részén megjelenő pattanásokra használják. A pattanásokat okozhatja a maszk és a bőrünk dörzsölődése: a folyamatos súrlódás ilyenkor irritálja a felhámot és elkezdi a bőr védőrétegét vékonyítani, könnyebb utat engedve a baktériumoknak. Érzékeny bőr esetén pedig kiütések is megjelenhetnek. A másik gyakori kiváltó ok, amikor a kifújt, de bent ragadt levegő párás, meleg környezetet teremt, kitágítja a pórusokat és ezzel elősegíti a kórokozók elszaporodását. Az eredmény: több pattanás és mitesszer az arcon, főként a maszk által fedett területeken.

 

 

Hogyan akadályozzuk meg a maskne kialakulását?

Az egészséges bőrhöz elengedhetetlen egy egyszerű, de eredményes bőrápolási rutin kialakítása. A tisztítás és a hidratálás olyan lépések, amit sosem szabad kihagyni. Az alapos és rendszeres arctisztítás segít eltávolítani a pattanásokat okozó szennyeződéseket. A hidratáló készítmények pedig táplálják a bőrt és segítenek a védekezőképesség fenntartásában.

 

Következzenek a konkrét tippek a FOREO-tól:

 

Válaszd a megfelelő védőmaszkot

Első lépésként fontos az anyagválasztás: válassz könnyű anyagból készült maszkot, például a pamutot, szatént, vagy selymet. Ezek kevésbé tartják a nedvességet és a hőt magukban, így máris csökkenthető az esély az akné kialakulására. A maszkok rendszeres és alapos mosása természetesen elengedhetetlen! A napon való kiszellőztetés a baktériumokat és a szennyeződéseket sajnos nem fogja eltüntetni. Mosás nélkül a már használt maszkok a következő használatnál bajt okozhatnak. Inkább legyen vetésforgóban több maszkod, hogy mindig friss, fertőtlenített, tiszta maszkkal indulhass útnak.

Tisztítsd az arcod

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, milyen fontos az arc rendszeres tisztítása. Próbáld meg kerülni az agresszív termékek használatát, helyette alakíts ki egy könnyed, de állandó rendszert.  A végső cél az, hogy az összes szennyeződés, verejték és az elhalt bőrsejtek kiürüljön a pórusokból, anélkül, hogy a bőrt megsértené, vagy károsítaná. Az igazán hatékony bőrtisztításhoz és az otthoni spa-élményhez ideális lehet a LUNA mini 3 kompakt arctisztító készülék, amely bármilyen bőrápolási rutinba egyszerűen beilleszthető.

Védd a bőröd

Kérünk, ne mondj nemet a hidratálóra! Arra gondolhatsz, hogy a fokozott izzadás miatt nincs szüksége a bőrödnek extra ‘itatásra’, de ez nem igaz. A kellően hidratált és ép védekező rendszerrel rendelkező bőr elég erős ahhoz, hogy távol tartsa a gondokat okozó baktériumokat. Tipp: legyen a hidratáló egyben fényvédő is, így két legyet üthetsz egy csapásra.

 

Harcolj tovább!

Ha minden szabályt betartottál, de továbbra is maskne-tól szenvedsz, érdemes egy bőrgyógyász tanácsát is kikérni. Előfordulhat, hogy a maszk-hordás mellett más is áll a bőrprobléma háttérében, ő segíthet ezt kideríteni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.