Hogyan kerüld el a zaklatást?

Ahhoz, hogy egy nő elkerülje az atrocitásokat, nem kell félelmetesen kinéznie, önvédelmi tanfolyamokra járnia, vagy riasztópisztolyt hordania a táskájában.

A nők testfelépítésük, méreteik, és az agresszióra adott válaszreakcióik tekintetében is a gyengébbek, mint az őket az esetek nagy részében fenyegető férfiak.

A szemtől-szemben küzdelem számukra nagy valószínűséggel negatívan zárul, így a hangsúlyt célszerű áthelyezni a megelőzésre. Nem kell jól verekedni vagy fegyvert hordani, egyszerűbb és hatékonyabb elkerülni azokat a helyzeteket, amikor ilyenre szükség lenne

arcapolas
Autóban zárt ajtókkal

Legyük az egyszerűbb esetet, amikor a nő az amúgy is védelmet jelentő autóban ül. A legfontosabb, hogy az ajtók minden esetben legyenek zárva. Nemcsak azt lehet így elkerülni, hogy egy lámpánál például kirángassák a vezetőt a kocsiból, amivel aztán – akár gyerekkel együtt – gyorsan elhajthatnak. Az ajtók zárása az ellen is védelmet nyújt, hogy a másodperc törtrésze alatt kikapják az anyósülésen heverő táskát, miközben az autó épp dugóban rostokol.

Kihalt, veszélyes városrészek kerülése

Az sem árt, főleg éjszaka, ha az egyedül utazó női sofőr elkerüli a veszélyesebb környékeket. Ilyenkor inkább a frekventáltabb útvonalakat érdemes előnyben részesíteni. Ha semmiképp nem lehet elkerülni, hogy egy kétes hírű helyen áthaladjunk, vagy épp ott van a célpont, mindig gondoskodjunk – lehetőleg férfi – kísérőpartnerről.

Megállás, segítségnyújtás idegeneknek

Előfordulhat, hogy az út szélén segítséget kérő, integető emberekbe botlunk. Ha egy nő egyedül van, és főleg ha elhagyatott környéken történik az eset, jobban teszi, ha a segítségnyújtást ráhagyja egy utána érkező férfi autósra. Ha van nála telefon, kicsit később félrehúzódva hívhat segítséget, de ne szálljon ki egyedül a kocsiból. Vigyázat! Ha baleset miatt kérik a sofőr segítségét, akkor kötelessége megállni, erre törvény kötelezi.

Gyalogosan

Az autó bizonyos védelmet nyújt, de gyakran előfordul, hogy anélkül közlekedik egy nő. Gyalogosan különösen fontos, hogy elkerülje a rossz hírű részeket, elhagyatott, sötét utcákat. Ilyen helyeken a lehet, ne egyedül menjen, mindig próbáljon másokkal összeverődve mozogni. Mozogjon határozottan, tempósan, kerülje a szemkontaktust, ne engedjen idegeneket túl közel. Ha a helyzet nagyon fenyegető, a leghasznosabb a futás. A nyílt utcán kicsi az esélye, hogy nyilvánosan üldözőbe vesznek valakit.

Otthon

Nőként is, férfiként is megnyugtató, ha otthonunk a lehetőségekhez mérten betörésbiztos. A lehetőségek szinte korlátlanok, nagyjából a pénztárcánk szab határokat, hogy a mechanikus és elektronikus védelem mely fajtáit, milyen kombinációban alkalmazzuk. Egy dolgot tartsunk szem előtt, lehet bármilyen drága rendszerünk, ha a biztonsági zárat nem fordítottuk rá, avagy a riasztót nem kapcsoltuk be!

A riasztónál, a pánik gombbal rendelkező rendszereknél és a segélykérő telefonoknál is fontos, hogy ne kiáltsunk unos-untalan farkast, de ne is szégyelljük használni őket. Ha félünk, vagy fenyegetve érezzük magunkat, hívjunk segítséget.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.