Hogyan hosszabbíthatod meg a sminkszerek életét?

Az első állásinterjún használt rúzs, a Tőle kapott parfüm, az első randira vásárolt szempillaspirál. Mind megtartjuk őket, mert hozzánk nőttek, életünk egy-egy fontos pillanatára emlékeztetnek. De vajon okos dolog tartogatni őket különleges alkalmakra?

Honnan tudod, hogy megromlott a kozmetikumod?

Szemkrém

A szarkalábak eltüntetésére használt stick formájú kozmetikumok, akár két évig is elállnak! A folyékony állagúaknak azonban, már a felbontásuk után egy évvel búcsút kell intened! Ugyanez a szabály a szemtus esetében is.

A krémek esetében elég egyszerű dolgod van, hisz fel van tüntetve a szavatossági idejük a csomagoláson, így pontosan tudod meddig használhatod. Ennek ellenére, ha nem tárolod megfelelően, korábban jelentkezhetnek a romlás jelei (szag és állag módosulása). Ne hagyd őket figyelmen kívül!

Púder

Szerencsére nem mindegyik kozmetikum ilyen rövid életű. A púder alapú szépítőszerek, pl. púder, szemhéjfesték, pirosító 2 évig is használhatóak. Viszont vigyázni kell, mert ezek is árthatnak a bőrnek, ha kézzel vagy koszos ecsettel lettek felkenve! Azért, hogy egy-egy púder alapú terméket sokáig, a szavatossága lejáratáig használhass, mindig tiszta ecsettel, vagy szivaccsal vidd fel az arcodra, és ne add kölcsön senkinek!

púder

Napozókrém

Ez tipikusan szezonális termék. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem használják el a megvásárolt naptejet, napkrémet egy nyáron, a következő nyár kezdetén örömmel nyúlnak hozzá. Miért nem okos dolog ilyet tenni? Mert nem tartja meg erős fényvédő hatását egyik évről a másikra, ha melegben tárolod huzamosabb ideig. Ezért ajánlott hűtőben tartani! Természetesen így is óvatosnak kell lenned! Figyelj a krém állagára és illatára! Ha bármilyen elváltozást tapasztalsz, ne hezitálj kidobni azt!

arckrém

Körömlakk

A kozmetikumok bajnokai a körömlakkok, mivel sajátos összetevőinek köszönhetően, bennük nem telepednek meg a baktériumok. Ennek ellenére egy idő után látni fogod, hogy megkeményedik, a színes pigmentek elválnak az acetontól és az üveg aljára ereszkednek. Ekkor már nyilvánvalóvá válik, hogy elveszítette értékét, így meg lehet szabadulni tőle.

körömlakk

Így hosszabbítsd meg kozmetikumaid életét!

Amikor sminkeshez mész, ki vagy téve bizonyos veszélyeknek, hisz több ember szeméhez, ajkához, bőréhez ér az ecset, kefe vagy szivacs, amellyel téged szépítenek. Persze nem kell ahhoz kozmetikushoz menned, hogy por és baktérium kerüljön egy-egy kozmetikumba. Ezért ajánljuk, hogy kéthetente mosd és fertőtlenítsd eszközeidet!

Az alapozó szivacsát is alaposan meg kell tisztítanod rendszeresen, ha törődsz bőröd szépségével és egészségével! Lyukacsos szerkezetének köszönhetően, sok port és sminkszemcsét magába szív, ezért egy adott pillanaton túl, már nem tudod kellőképpen fertőtleníteni. Javasolt hát gyakrabban cserélni!

Mindig figyelj egy-egy termék szavatossági idejére, és ne használd őket a jelzett időpontnál tovább! Miközben ezeket a sorokat olvasod, talán arra a csábító vörös rúzsra gondolsz, amit kifejezetten egy randi kedvéért vettél, de végül meggondoltad magad és mégsem használtad.

És most? Dobd ki? Igen, de hogy a jövőben elkerüld a hasonló helyzeteket, azt javaslom, hogy minden egyes adódó alkalommal használd kedvenc kozmetikumodat! Ne tartogasd a szebb napokra, mint a vasárnapi ruhádat, mert még a szemhéjfesték sem tart örökké!

Hasznos tanácsok:

• Csak szavatosságőrző szépségszereket használj!

• Ne használj olyan tesztelésre kitett kozmetikumokat, amelyekbe bele lehet nyúlni!

• Lehetőleg ne kérj, és ne adj kölcsön kozmetikai szereket… nem, még a legjobb barátnődnek sem!

• A szemhéjfestékeket és a rúzsokat tartsd hűvös helyen!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.