Hogyan alakítható ki a megfelelő immunitás?

Az Ájurvéda három alap dologra esküszik

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a kellő immunitás egyre nagyobb jelentőséggel bír. Hogyan vélekedik erről az Ájurvéda és milyen immunerősítő módszereket javasol?

Mióta a világ koronavírus-járvánnyal küzd, jelentős mértékben felértékelődött a megfelelő immunitás szerepe az emberek körében.

De mi az immunitás fogalma az Ájurvéda alapelvei szerint? Az Ájurvéda népszerű, az egyik legősibb gyógyító módszer, mely a világ minden táján elfogadott.

Érdemes tudni, hogy az érzéseink, tudatosságunk és étkezésünkhöz való viszonyulásunk képes megváltoztatni egészségi állapotunkat.

Az immunitás az Ájurvédában a Vyadhi Kshamatva. A Vyadhi szanszkrit szó, mely a betegséget jelenti, míg a Kshamatva értelme ellenállás. Az Ájurvéda az immunitást betegség-megelőzésnek nevezi, de a gyors felgyógyulást is érti alatta.

Az Ájurvéda három alap pillérre helyezi az immunitást. Az első az étel (Ahara), a második az alvás (Nidra), a harmadik a cölibátus (Brahmacharya), ezek támogatják az életet. Fontos, hogy testünket jó minőségű és megfelelő ételekkel tápláljuk, rendszeresen és jól aludjunk, valamint kontrollált szexuális életet éljünk – mivel ezek mind hosszú és egészséges életet eredményeznek.

Lássuk ezeket részletesen.

1.Táplálkozás: rendkívül fontos tudni, mit, mikor, mennyit és hogyan együnk. Az Ájurvéda nem a kalória-bevitelre, a fehérjékre, szénhidrátokra és a zsírokra/lipidekre fókuszál. A szezonális táplálkozásra koncentrál és arra, hogy mindig a saját szervezetünknek megfelelően étkezzünk, mely az anyagcserét is szem előtt tartja. Ez a kellő immunitás lényeges része.

Fotó: 123rf.com

2.Alvás: a jó alvás nélkülözhetetlen az ember működéséhez. A megfelelő immunitás érdekében érdemes este 10-kor lefeküdni – legkésőbb 11-kor -, akkor megteremtjük a szervezet egyensúlyát.

Minél tovább marad este ébren valaki, annál jobban sérül a szervezet természetes ritmusa, s ez annál jobban érinti a másnapot – az anyagcsere károsodásával, növekvő hormonális problémákkal, éhség-rohamokkal. Mindez még a következő esti pihenésre is kihat.

Az Ájurvéda emellett nem javasolja a nappali alvást.

Fotó: 123rf.com

3.Cölibátus: a szexuális életről való lemondás egy hétköznapi ember számára nem lehetséges, de azt fontos tudni, hogy a visszafogott szexuális élet – figyelembe véve az örök boldogság magasabb célját – az Ájurvéda szerint kivitelezhető.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.