Házi praktikák tüdőgyulladás esetére – Hogyan gyógyuljunk ki előbb?

Segíthet a megfelelő környezet is

A tüdőgyulladás kizárólagos otthoni kezelése senkinek sem javasolt. Mindenképp orvoshoz kell fordulni a betegséggel, ugyanakkor vannak házi praktikák, melyekkel segíthetünk szervezetünknek elindulni a gyorsabb gyógyulás útján.

A tüdőgyulladás nem gyerekjáték. Sajnos, akadnak, akik hajlamosak félvállról venni a betegséget, ezzel a kórral azonban nem szabad játszani.

Komoly betegségről van szó, ha a tünetek megjelennek, mindenképp orvoshoz kell fordulni és betartani az utasításait.

Emellett azonban házi praktikák is segíthetnek abban, hogy kiegészítsük a kezelést és előbbre hozzuk a gyógyulást.

Tüdőgyulladás esetén elsősorban a nem szűnő köhögés és a légzés nehézsége tűnik fel. Fájhat a hát és a mellkas, a páciens fáradt, nincs étvágya. Láz is előfordulhat, de nem mindenkinél.

1.Pihenjünk eleget!

Amit otthon tehetünk, azon túl, hogy az előírtaknak megfelelően szedjük a gyógyszereket – például nem hagyjuk abba előbb a kúrát -, az elsősorban a pihenés. Nem egy bonyolult házi praktika, de nagyon hasznos!

Mivel egyébként is nehéz lenne bármit csinálnunk, célszerű ágyban maradni, vagy a kanapén pihenni pár napig. Lélegezzünk mélyeket, amennyire lehet, mert ez segít átszellőztetni a tüdőnket.

Nem kellemes napokig feküdni, de elősegíti a gyógyulást. A tüdőgyulladásból felépüléshez kell idő, akár 2 hét is eltelik, míg rendbejön az ember. Ahhoz, hogy ne essünk vissza, fontos, hogy szánjunk időt a gyógyulásra.

2.Igyunk sok folyadékot!

Megfázásos tünetek esetén is jól esik a tea – igyunk tüdőgyulladással is minél többet, de más folyadék is bőségesen jöhet, legyen az (a torkunk miatt) langyos víz vagy gyümölcslé, de kerüljük a koffeintartalmú italokat és az alkoholt. A sok folyadék fogyasztása hasznos a házi praktikák sorában – hozzájárul, hogy megszabaduljunk a váladéktól és kellően hidratáltak maradjunk.

3.Mérsékeljük a köhögést

A köhögés mérsékelése szintén nagyon fontos, hiszen sokan aludni sem tudnak a kínzó tünettől. Persze jó, ha kiköhögjük magunkat, ez is a hörgők tisztulását segíti. Alkalmazzunk köhögés elleni készítményt, azonban arra ügyeljünk, hogy ha még váladékürülésre van szükség, köptetőt használjunk, ha viszont csak a köhögés csillapítását szeretnénk elérni – mert váladék már nem ürül -, a köhögéscsillapítót szedjük. A kettőnek egyszerre nincs értelme, s csak rontja a helyzetet.

Orvosunk valószínűleg felír köhögés elleni szert, szedéséről konzultáljunk vele.

4.Teremtsünk előnyös környezetet

A levegő minősége igen lényeges, ha tüdőgyulladás miatt pihenünk otthon. Az ismert, előnyös házi praktikák egyike, hogy párásítani kell. Száraz levegő esetén az amúgy is kínzó köhögés még rosszabb lehet, ezért fontos inhalálni, illetve nem árt beszerezni párásítót a lakásba. A páratartalmat szükséges ellenőrizni és persze arra sem árt ügyelni, hogy tiszta legyen a készülék. Ne tegyünk a párásítóba plusz dolgokat – például illóolajat -, mert irritáló lehet.

Foto:123rf.com

Aki dohányos, a tüdőgyulladás idején ne gyújtson rá. Persze, az is biztos, hogy jobban tenné, ha teljesen leszokna a cigarettáról. Ha környezetünkben van dohányos, a betegség idején jobb őt elkerülni, mert a füst is ronthatja állapotunkat.

Az elhúzódó köhögés súlyos betegségekre figyelmeztethet, ezért, ha ilyet tapasztalunk, orvoshoz kell fordulni! A hónapok óta tartó, produktív köhögés krónikus hörgőgyulladás tünete is lehet.

Hörgőgyulladást is jelezhet a tartós köhögés

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php