Három magyar szakma, melyek rossz kezekben akár tönkre is tehetik az életünket

Nem minden a papír, avagy az önjelölt “szakemberek” leleplezésének módjai

 

Énektanár, aki hangszálgyulladásig énekeltet, sminktetováló, akinek az eszközeitől egy életre allergiásak leszünk és jógaoktató, akinek combizom szakadással távozunk az órájáról. Bizonyára mindenki tudna mesélni az életéből olyan eseteket, amikor rossz kezekbe került.

 

Sok szakma van Magyarországon, ami nincsen megfelelően szabályozva, így minimális energia- és pénzbefektetéssel szinte bárki a tudójává válhat. A probléma ott van, hogy olyan felelősségteljes ágazatokról beszélünk, melyek rossz kezekben maradandó egészségügyi károkat okozhatnak. Három szakember elárulja, hogy hogyan ismerhetjük fel leghamarabb a szélhámosokat, mielőtt még megtörténne a baj.

 

“Az a jó, ha fáj”

 

A jóga az utóbbi években nagyot futott itthon: gombaszám szaporodtak a jógastúdiók. “Létezik Nemzetközi Jógaoktatók Szövetsége, ami egy óravázlatért cserébe ad egy pecsétet,  de semmilyen minőségbiztosítással nem jár.” Bakonyi Panni jógaoktatókat mentorál és képez, ő maga is hosszú éveken át gyakorolta a szakmát, külföldre járt képzésekre és korábban mindkét combhajlító izma elszakadt rossz jógatanár miatt. “Itthon megmutatják azt a 25 pózt, amit szoktunk oktatni, de azt nem, hogy ezek a pózok miért úgy következnek egymás után.” – árulta el Panni, majd hozzátette: “A jó tanár nem azt mondja, hogy hajolj előre és érintsd meg a talajt, hiszen nem mindenki tudja megérinteni. A jó tanár azt mondja, hogy told bele a nagylábujjad és addig hajolj előre, amíg a feszességet tudod tartani. Nem a forma számít, hanem a cél, az, hogy aktivizálódjon az az izomcsoport.”

Foto:123rf.com

Nálunk jobban senki nem tudja, hogy hol vannak a határaink. Ha a jógaoktató bele akar nyomni egy pózba, akkor köszönjünk el tőle. Az “az a jó ha fáj” gurukat messziről el kell kerülni és sajnos az is általános, hogy sokan puffogtatják a tipikus jóga szakzsargont, de valójában nem tudják, hogy mi van a “nyisd ki a szívcsakrádat az ég felé” mondat mögött.

 

“Az elegancia suttog, nem kiabál”

 

Gáspár Melinda nemzetközi szinten elismert smink, és orvosi esztétikai tetoválóművész, 12 éve dolgozik a szakmában. Professzionális sminketováló képzéseket tart számos országban. Sajnos a szépülni vágyó vendégeket, ha nem elég körültekintőek, akkor könnyű megvezetni és egy gyenge minőségű pigment, egy téves színválasztás, vagy egy kevésbé „finom” kézzel végzett kezelés évekre megkeserítheti az életüket. Magyarországon jelenleg bárki lehet sminktetováló, és bárki oktathat is, aki elvégzi a kozmetikus képzést, majd utána elsajátíthatja a „szakmát” akár egy 2-3 napos kurzuson. Melinda szerint a következőkre kell odafigyelni, ha el akarjuk kerülni a kellemetlenségeket: “Tájékozódj alaposan a választott szakember munkáiról!” Ha túl sok a fotosoppolt, tökéletes, bőrhiba nélküli fotó, az gyanús. A vendégek kb. 10%-a kerül ki a 20 év körüli korosztályból, akiknek szinte makulátlan a bőrük. A pórusok, apróbb ráncok, bőrhibák látszanak a fotókon egy bizonyos kor felett. Ha ezeket kiretusálja a sminktetováló, ezáltal megtéveszti a vendéget. Milyen a gyógyult eredmény? A legtöbb sminktetováló közvetlenül beavatkozás utáni látványos fotókat tölt fel, ahol még erőteljesebb a szín, azonban a gyógyult állapot esetében természetes a színárnyalat bizonyos mértékű visszaesése, erről azonban már kevesen „nyilatkoznak”. Megfelelnek-e a festékek az EU-s szabványoknak? Sajnos sokan dolgoznak olcsón beszerezhető, gyenge minőségű pigmentekkel. A rossz minőségű pigment allergiás reakciót válthat ki, súlyosabb esetben pedig egészségkárosodást idézhet elő. „Mindig a vendég előtt nyitjuk fel az eljáráshoz használatos eszközt tartalmazó csomagolást. Ha ez a lépés hiányzik, az ismét egy árulkodó jel.”

tetoválás

Foto:123rf.com

“Előfordul, hogy hetente 10 vendég is érkezik hozzánk azzal a kéréssel, hogy javítsuk ki más sminktetoválók munkáit. Sajnos nem minden a név és a szakmában eltöltött idő, ha pl. „durva” kézzel dolgozik, ezért hegesedik a vendég szemöldöke, és a szervezetet ért sokk miatt feldagad a szája, vagy ha gyenge minőségű pigmenteket használ. Melinda véleménye szerint a szép, igényes sminktetoválás olyan, hogy első pillantásra nem észrevehető, ugyanis az erdetihez hasonló állapotot állítjuk vissza, a természetesség jegyében. Egy realisztikus sminktetoválás harmóniában van az arccal, és különböző alkalmakhoz, napszakhoz illően sminkelhető. Ha szinte „üvölt”, hogy tetovált a szemöldök, kontúrozott a száj, az már a múlté, a jövő sminktetoválása a realisztikus hatás, az igényes szakember ilyeneket készít..” – tette hozzá Melinda.

 

“A jó énekes nem biztos, hogy tanítani is tud”

 

A felelősség komoly kérdés az énektanár esetében (is). Számos ember előképzettség nélkül kezd el magánórákat adni és olyan is sokszor előfordul, hogy klasszikus hangképzést oktat olyan növendékeknek, akik pop-rock, vagy blues műfajban szeretnének énekelni. Pákai Petra énekesnő és tanár 13 éve tanít éneket. Elmondása szerint: “Ez azért problémás, mert a legtöbb esetben ezekhez a műfajokhoz teljesen más technikákat kell alkalmazni. Így viszont, ha valakire ráerőltetnek egy klasszikus zenei módszert, könnyen lehet, hogy soha nem lesz belőle blues énekes. Ez a technika jó kiindulás lehet, de idővel el kell dönteni, hogy ki milyen zenei stílusban szeretne tevékenykedni.”

Fotó: 123rf.com

Az éneklés egy intim dolog, gyakorlatilag le kell vetkőznöd az énektanár előtt átvitt értelemben. Ha nincs meg az empátia a tanárban és az a fajta készség, hogy segítsen megnyílni a diáknak, akkor a hangja sem fog kellőképpen “megnyílni”. A jó énektanár éppen ezért valahol pszichológus is és teljesen egyénre szabott gyakorlatokkal hozza ki a maximumot a növendékéből. Ha a tanár szétordíttatja a diák torkát, ahelyett, hogy rendbe rakná a pozíciókat és a támaszt, abból hamar hangszálgyulladás lehet, vagy beödémásodhat a torka.” – árulta el Petra.

 

Az odafigyelés, az empátia és a felelősségtudat nagyjából minden jó szakember alap tulajdonsága, érdemes tehát egyrészt utánanézni a múltjának, a munkáinak, valamint érdemes beszélgetni vele, mielőtt belevágnánk a közös kalandba.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.