Hajvédelem nyáron is! – 2. rész

Nyáron különösen nagy igénybevételnek van kitéve a hajunk. Dr. Révész Klaudia bőrgyógyász segítségével összefoglaltuk, milyen tényezők jelentik a legnagyobb veszélyt a hajunk épségére és szépségére

Száraz, töredezett haj

Mi okozza? A haj szárazzá válásának számos oka lehet. Egyesek genetikailag hajlamosak erre. Igen károsak az olyan mechanikai hatások, mint a forró levegővel való hajszárítás vagy a hajvasalás. Hajlamossá tehetik a hajat a szárazzá válásra az olyan kémiai beavatkozások, mint a festés vagy a dauer. Egyes környezeti hatások, például az erős napsugárzás vagy az uszodai klóros víz szintén szárazzá, töredezetté tehetik a hajat.

Mit tegyünk ellene? Kerüljük a forróságot, például a hajszárítón válasszuk a langyos fokozatot, vagy hagyjuk a szabad levegőn megszáradni a hajunkat! Éjszakára ne fogjuk össze a hajunkat, hagyjuk szabadon pihenni és lélegezni.

Érdekesség, hogy a hajvégek akkor is lehetnek nagyon szárazak, ha a haj alapvetően zsíros. Ezen úgy segíthetünk, ha gyakran fésülködünk, lehetőleg jó minőségű, állatszőrből készült kefével. Több irányból fésüljük át a hajat, így eloszlathatjuk a hajszálakon a faggyúmirigyek váladékát. Ezzel a módszerrel a frizura szellőzéséről és hidratálásáról is gondoskodhatunk. Az is hasznos, ha balzsammal vagy akár olívaolajjal időnként bekenjük a nedves hajvégeket.

Természetesen nemcsak kívülről, hanem belülről is táplálhatjuk a hajat. Étkezzünk vitamindús étrend szerint, és fogyasszunk sok folyadékot, elsősorban vizet!

shutterstock_112432793

Korpásodás

Mi okozza? Ahogyan a test többi bőrfelületén, úgy a fejbőrön is rendszeresen megújulnak a sejtek. Az elhalt sejtek leválnak, és normális esetben szinte észrevétlenül távoznak.

A pityrosporum ovale nevű gomba normális esetben is megtalálható a fejbőrön, ám ha kórosan elszaporodik, akkor gyulladásos folyamatot indít be, ami fokozott osztódásra készteti a fejbőr hámsejtjeit. A korpásodást a demodex folliculorum nevű mikroszkopikus méretű atka is okozhatja. Környezeti hatás – például a rossz minőségű dauer vagy a nem jól megválasztott sampon okozta irritáció – meggyorsíthatja a felső hámréteg leválását. Végül láthatóvá válik a korpa.

Száraz korpásodás esetén a fejbőr nem zsíros, a korpa nem tapad össze, könnyen távozik. A háttérben genetikai hajlam, nem megfelelő táplálkozás, stressz, de a kozmetikumok káros hatása is állhat.

Zsíros korpásodásról vagy seborrhea capitisről akkor beszélünk, amikor fokozott faggyútermelés is jelentkezik. A korpa a zsírosodás miatt ráadásul nehezen távolítható el: a faggyúval együtt összetapadt, sárgás réteget képez a fejbőrön. A genetikai hajlamon kívül többek között a férfi nemi hormon hatására bekövetkező fokozott faggyútermelés is állhat a háttérben.

Mit tegyünk ellene? Ha a probléma alkati eredetű, magát a betegséget nem lehet megszüntetni, csupán kezelni, lehetőleg jó minőségű, korpásodás elleni samponnal. Olvassuk el a terméktájékoztatót, és kerüljük el azokat a készítményeket, amelyek kőolajszármazékokat, fehérítőanyagot, szilikont vagy emulgeálószert tartalmaznak.

Festés okozta károsodás

Mi okozza? A hajfestékekkémiai változást idéznek elő a haj szerkezetében, hiszen a pigmentek a haj belsejében fejtik ki hatásukat. Különösen drasztikus hatású a feketére festés és a szőkítés. Ezért a festett haj sokkal sérülékenyebb a környezeti hatásokra, így különösen a hőre. Veszélyes tehát az erős napsugárzás, a magas hőfokon való hajszárítás és a hajvasalás is, különösen a frissen festett hajon.

shutterstock_74064100

Mit tegyünk ellene? Ha lehet, ne közvetlenül a nyaralás előtt menjünk el a fodrászhoz! Legalább egy-két héttel korábban essünk túl a festésen, hogy a hajunk képes legyen kissé regenerálódni az újabb igénybevétel előtt. (Vegyük figyelembe azt is, hogy a napfény valószínűleg kissé világosítani fogja a hajszínünket.) Védjük a hajunkat kalappal, kendővel vagy UV-szűrős samponnal, balzsammal és pakolással!

Néhány szó a hajmosásról
Nincsen szabály arra, hogy milyen gyakran kellene hajat mosni: ez a haj típusától és az egyéni szokásoktól függ. Ha naponta mosunk hajat, válasszunk olyan készítményt, amely kifejezetten a gyakori hajmosásra való.
Tisztítás. Az első fázis a tisztítás, amely során megszabadítjuk a hajat és a fejbőrt a szennyeződésektől.
Terápia. Csak a tiszta fejbőrön lehet hatásos a második fázis, azaz maga a terápia, amennyiben problémás vagy fokozottan igénybe vett hajról van szó. A második mosásnál habosítsuk fel a sampont, és a habot hagyjuk 3-5 percig a fejbőrön.
Befejezés. Ezután alaposan mossuk le a habot és öblítsük ki a hajat. A törülközővel ne dörzsöljük durván, inkább finoman szárítsuk fel a nedvességet, hogy ne csöpögjön. Ha lehet, hagyjuk magától megszáradni.

Házi hajpraktikák

– Ha hajmosásnál egy-két evőkanál ecetet keverünk az utolsó öblítővízbe, az fényt és tartást ad a hajnak.

– A kamillás öblítés még hangsúlyosabbá teszi a szőkeséget.

– A sör jó hajfixáló: a frizura készítése közben spricceljünk sört a hajra!

– Időnként kényeztessük a hajunkat ricinusolajos pakolással!

Egy tojássárgájához adagoljunk ricinusolajat cseppenként, kevergetés mellett, mintha majonézt készítenénk! Így egy sűrű, sárga masszát kapunk. Mossuk meg egyszer a hajunkat, és töröljük meg. Oszlassuk el a krémet a hajszálakon, és a fejbőrbe is masszírozzuk be! Fedjük be a fejünket egy fóliával, majd tekerjünk köré egy törülközőt! Hagyjuk a hajunkat ebben a dunsztban 15-20 percig! A pakolás serkenti a haj növekedését, szabályozza a faggyúmirigyek működését és hidratálja a fejbőrt. Utána újra mossunk hajat!

Forrás: