Hajnövesztés vitaminnal

A hosszú és egészséges haj nem álom, csupán a megfelelő vitaminok kérdése. De hogyan hat a vitamin a hajra?

Azzal tisztában vagyunk, hogy a helyes táplálkozás, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezés alapvető feltétele az egészséges szervezetnek. Ezzel együtt azonban nem csak a testünket képesek megfelelően működtetni, de a haj állapotára, növekedésére szintén pozitívan hatnak a vitaminok.

Hajunk sajnos nem mindig nő egyformán. Különösen, ha formázással túl sokat gyötörtük, rászorul egy kis pátyolgatásra.

Segítség kell? – 10 tuti gyógynövény hajnövesztésre!

A-vitamin

Az A-vitamin antioxidáns hatásáról ismert. Az ajánlott bevitel mennyiségétől a haj könnyen kezelhetővé, simává és fényesé válik, miközben a szemek, fogak, fogíny állapotát is javítja. A sárgarépában, sütőtökben, tengeri halakban, tejben, tojásban található vitaminnal azonban vigyázni kell, mivel a túlfogyasztáskor nem tud kiürülni a szervezetből, így hajhulláshoz és a máj károsodásához vezet.

Fotó: pexels

B-vitamin

A hajunk számára különösen fontos a B-vitamin. Hatással van a hajhagymák anyagcsere folyamatára, befolyásolja a faggyúmirigy működését, így gátolva a hajszálak elvesztését és az ősz tincsek megjelenését. A teljes kiőrlésű termékek, dió, mogyoró, tej fogyasztásával elegendő mennyiségű B-vitamin juttatható a szervezetbe elősegítve a haj ápolását.

C-vitamin

A citrusfélékben, káposztában és paprikában található C-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, így rendszeresen pótolni kell azt. Jelenléte az antioxidánsoknak köszönhetően segíti a haj ellenállóképességét javítani.

E-vitamin

A különböző magvakban, búzacsíra olajban, szójababban, zöld levelű zöldségekben található E-vitamin élénkíti a fejbőr vérellátását, jelenléte fokozatosan teszi fényessé, széppé a hajszálakat. Jó hatással van a szív- és érrendszerre, azonban vérnyomásnövekedéshez vezethet, illetve rontja a vér alvadásának idejét, tehát vérnyomás gyógyszerek szedése mellett ajánlott orvossal is konzultálni.

Foto:123rf.com


Az elegendő mennyiségben a szervezetbe juttatott biotin segít az egészséges és erős haj kialakításában. Természetes forrásai többek között a
tej, hal, teljes kiőrlésű gabona, a dió, mogyoró és az élesztő.Biotin

Cink

A különböző húsokban, osztrigában, tökmagban, napraforgóban és tojásban jelen lévő cink szinte nélkülözhetetlen a szervezet működésének szempontjából. Hiánya hajhulláshoz vezet, míg megfelelő mennyiség esetén a hajszálakat erőssé, egészségesekké teszi, miközben elősegíti a hajnövekedést és meggátolja a kihullásukat.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.