Hajhullás kezelése őssejtek segítségével? – Igen, lehetséges!

Férfiakat és nőket egyaránt érint a hajhullás kezelése. Az okok közül az egyik leggyakoribb az elnevezése ellenére mindkét nemet érintő férfias típusú kopaszodás, az ún. androgén alopécia. Ezt a hormonális változások, a genetikai hajlam és az életkor együttes faktorai idéznek elő.
 
A tudomány fejlődésének köszönhetően mára a kezdeti szakaszban lévő androgén kopaszodás több eljárás alkalmazásával is sikeresen orvosolható. Sőt talán a saját őssejtjeink segítségével történő „hajklónozás” módszerére sem kell már sokat várnunk. A hajhullás kezelése legújabb tudományos vívmányairól Dr. Zakariás Dávidot, a HairHungary hajátültetési specialistáját kérdeztük.
· „A klasszikus hajátültetési eljárást egészíti ki, illetve önálló kezelésként is alkalmazható a mára már általánosan használt PRP (Platelet Rich Plasma) vagy köznapi nevén Drakula-terápia, mely a beültetett hajszálak kinövési arányát növeli és a sebgyógyulást is gyorsítja.” – kezdi a szakorvos. Az eljárás során vért vesznek a pácienstől, majd abból egy vérlemezkékben és növekedési faktorokban gazdag plazmát hoznak létre, melyet aztán a fejbőr megfelelő területeibe fecskendeznek. A kezelés eredményes lehet a kezdődő hajhullás leállításában, a haj elvékonyodásának visszafordításában, a folyamat lelassításában és az újbóli hajszálvastagodás serkentésében.
 

Hajhullás kezelése a legmodernebb eljárásokkal

 
  A legmodernebb eljárások közé tartozik a Rigenera-terápia, mely már Magyarországon is elérhető. A klinikai esettanulmányok szerint a hajhullás 4-6 hét elteltével megáll, és a szőrtüszők új hajszálakat hoznak létre. A nagyjából egy órás kezelés során először a nyakszirt környékéről helyi érzéstelenítést követően apró bőrszövet darabkákat vesznek le.
 
Ezekből aztán egy készülék segítségével őssejteket, növekedési faktorokat és progenitor (előd-) sejteket különítenek el. Az eljárás harmadik lépéseként ezt a speciális elegyet a fejbőr problémás felületeibe juttatják.  Itt az a hajtüszők regenerálásában és az azokat tápanyaggal ellátó apró vérerek formálásában segít majd. „A hajspecifikus szövet segítségével így célzottabb, hatékonyabb módon tudunk beleavatkozni a hajvesztés folyamatába.” – számol be a kezelés újdonságáról Dr. Zakariás Dávid.
 
Hajhullás kezelése őssejttel
·
 
 Nemrégiben eredményesen zárult egy kísérlet, mely során kutatók egérben egészséges szőrtüszőket klónoztak őssejtekből. Ha majd az eljárás az emberek számára is alkalmazhatóvá válik, óriási előrelépés várható a regeneratív hajgyógyászat területén. A terápia során ugyanis a páciens szőrtüszőjéből nyernének ki őssejteket, majd ezeket klónoznák, és az így nyert új hajtüszőket ültetnék vissza aztán a fejbőr kezelendő felületeire. „A kezelés nagy előnye lehet, hogy mivel az őssejt donor és a befogadó személye azonos, nem kell a kilökődés veszélyével számolnunk.” – fűzi hozzá a doktor úr.
 
 
Forrás: HairHungary, Purecom
Kép: Pexels

Forrás: https://napidoktor.hu/index